Миньори от Мадан не могат да пращат децата си на училище 16.03 | 19:23

Работниците от "ОЦК" АД Кърджали пък протестираха отново

От Кремена Бедерева

Миньорите от Мадан не могат да изпращат повече децата си на училище заради финансовите проблеми, предизвикани от некоректния им работодател. Това се посочва в декларация на протестиращите от Горубсо-Мадан до министъра на образованието, младежта и науката.

Преобладаваща част от магазините в миньорския град продават от месеци на вересия на миньорските семейства, обясниха търговци пред журналисти. От щаба на протестиращите са изпратили декларация и до финансовия министър с искане държавата да изплати заплатите в рудодобивното предприятие, които им дължи собственикът на дружеството Валентин Захариев.

Към протеста на рудодобивниците в Мадан се присъединиха и работниците от флотационната фабрика в Рудозем, която е част от Горубсо-Мадан, информира още БТА. В Рудозем също има социално напрежение заради закъснелите с месеци суми за заплати, заяви кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Той допълни, че подкрепя протеста на работниците във флотационната фабрика, която от снощи спря работа. По 1000-1500 лева на работник са задълженията на минното предприятие към персонала във фабриката, информират протестиращите.

Работниците от "ОЦК" АД Кърджали пък адресираха чрез медиите отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков, министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и до народните представители. В него те молят за съдействие и помощ, както и за криминализиране на използването на труд, без изплащане на трудови възнаграждения.

При тази безработица и липса на работни места стотици семейства са обречени на мизерия и глад от един самозабравил се олигарх, гласи писмото.

Днес (16 март) се състоя първият от поредица протестни митинги на работниците от ОЦК в центъра на града. За пореден път те потърсиха съдействие от областния управител и от кмета.

Водещи

Най-четени