Миньорите в "Марица-изток" ще получат още 10% върху брутните заплати 19.01 | 14:25

Ръководството ще изплати средствата до 25 януари

От Филипа Тодева

Ръководството на "Мини Марица-изток” ЕАД ще изплати предвидените в Колективния трудов договор допълнителни компенсации към трудовите възнаграждения на работниците и служителите. Това съобщиха от дружеството.

На вчерашно заседание, представителите на ръководството и синдикалните структури на ДСО на КНСБ и ФСО "Подкрепа” в "Мини Марица-изток” ЕАД постигнаха съгласие за изплащане на допълнително трудово възнаграждение в размер на 10,35% върху брутното трудово възнаграждение за IV-то тримесечие на 2011 г., което да бъде начислено към индивидуалните работни заплати на всички работници и служители в дружеството за месец декември 2011 г.

"Оценявайки по достойнство положените усилия за изпълнение на производствената задача за миналата година и следвайки политиката на справедливо заплащане, обвързано с резултатите от положения труд, 50% от размера на това допълнително трудово възнаграждение ще бъде съобразено с индивидуалните оценки на всеки един работник и служител за съответния период", се казва в съобщение "Мини Марица-изток".

Плащанията ще бъдат извършени в рамките на договорения по КТД срок до 25-то число от месец януари 2012 г.

iNews припомня, че по информация на ръководството на предприятието от назначените 2920 работници и служители в дневна смяна ефективно ще стачкуват 2270 души или 77% заети. Според ръководството финансовите загуби за "Марица - изток" заради нереализирана продукция от началото на ефективната стачка до днес възлизат на 5 600 000 лева.

Данните на синдикатите обаче са други. Те твърдят, че над 90% от работниците стачкуват.

Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) към КНСБ се обърна с писма до Международната федерация на миньорите, енергетиците и химиците /ICEM/ в Женева и до Европейската федерация на миньорите, енергетиците и химиците /EMCEF/ в Брюксел с искане да окажат помощ и натиск върху правителството и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за решаване на проблемите на стачкуващите миньори от "Мини Марица-изток” ЕАД.

Водещи

Най-четени