Миньорите в "Ораново" често оставали без заплата 01.08 | 14:00

Стойнев обвини предшественика си за липсата на контрол в мината

От Христина Рафаилова

Концесионерът на мина "Ораново" често не плащал възнаграждения на работниците си. Това стана ясно от официалния доклад на инспектората към икономическото министерство, каза ресорният министър Драгомир Стойнев. Според информацията от него на служителите на рудника не са давани заплати за второто полугодие на 2011 г.,  за първото и за второто полугодие на 2012 г. 

Стойнев добави, че администрацията на неговия предшественик е трябвало да спре функционирането на мината заради неизплатените възнаграждения и заради това, че "Ораново" е работила без одобрен годишен план за 2013 г. Министърът визира Делян Добрев, който оглавяваше икономическото ведомство при управлението на ГЕРБ. 

"Разбрах, че моят предшественик е заявил, че всичко е коректно, докато той е бил министър, но не е прав. Напротив, проблемите са именно от този период и тук отговорност имат и администрацията, и всички контролни органи", каза Стойнев. 

Според него трагедията с двамата затрупани и двамата загинали миньори показвала, че концесионерът е нарушавал правилата, а администрацията, вместо да налага контрол, е абдикирала и проявила безхаберие. По мнение не министъра администрацията е знаела за нарушенията в мината, но си е затваряла очите. 

"Тази опасна престъпна симбиоза между администрация и некоректен бизнес ще бъде пресечена", обеща Стойнев. 

Той отказа да даде конкретен отговор дали рудникът ще бъде затворен. Стойнев заяви, че ще се изчака да бъдат извадени двамата затрупани миньори, за да се вземе решение какво ще се прави с "Ораново". 

Министърът отчете, че откакто са стартирали спасителни работи са почистени 82 метра - 46 метра в галерията, където е станало срутването, и допълнителни 33 метра по обходната галерия. 

По повод днешния трагичен случай, при който 49-годишен работник в мината почина Стойнев повтори информацията от сутринта. По негови думи за момента не може да се говори за трудова злополука, въпреки че мъжът е починал в рудника. 

Той уточни, че починалият не е участвал пряко в минно-спасителната дейност за издирване на двамата миньори - Николай Михайлов и Иван Лазаров, информира БТА. 

Водещи

Най-четени