Миньорите искат запор върху имуществото на „Горубсо-Мадан“ 15.03 | 15:19

Протестиращите канят премиера на среща

От Филипа Тодева

Протестиращите миньори са изпратили покана до премиера Бойко Борисов, с което го канят на среща в "Горубсо-Мадан". БТА съобщи, че те очакват намесата на министър-председателя за разрешаване на проблемите с некоректния работодател.

Работниците вече са отправили призив за запориране на имуществото на минното дружество. Вече две седмици продължават стачните действия в добивното предприятие.

Заплатите на миньорите не са плащани с месеци. Те настояват за отнемането на концесията на минното дружество.

iNews припомня, че протестиращите миньори от "Горубсо-Мадан" трябваше да получат обещаните суми за заплати още през миналата седмица. Тогава ръководството на минното дружество обеща пред министър Трайчо Трайков, че ще се изплатят първите 700 хил. лв. от просрочените с месеци заплати, а до две седмици ще се издължи цялата сума от 1,1 млн. лв. за възнаграждения.

Информацията за липсата на преводи по сметките на миньорите бе потвърдена и от кмета на Мадан Фахри Молайсенов.

Миньорите са категорични, че продължават протестите си.

Междувременно Министерството на икономиката, енергетиката и туризма връчи писмо на концесионера на "Горубсо-Мадан", с което го предизвестява, че започва процедура по отнемане на концесията.

Причините за изпращането на писмото са системно неизпълнение на основно задължение по концесионния договор, свързано с осигуряване на здравословни безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, с плащане на заплати. Дадено е 30-дневно предупреждение и ако "Горубсо-Мадан" АД плати в този срок заплатите и осигуровките, процедурата по отнемане на концесията ще бъде прекратена.

След предупреждение в началото на този месец концесионерът е изплатил дължимите 93 хил. лева концесионни задължения за второто полугодие на 2011 година.

Водещи

Най-четени