Миньорите от "Горубсо Мадан" още не са получили заплатите си 04.04 | 14:33

В Кърджали ще има протест на работещите в ОЦК "Кърджали"

От Ивелина Георгиева

В 16:30 час утре (5 април) в Кърджали ще има общ митинг на всички структури на КНСБ в ОЦК "Кърджали". Протестът ще се състои на централния площад в града пред сградата на общинската администрация.

Следващата сряда (11 април) протестът се пренася в София - от 10 часа ще бъде следващата протестна акция на служителите в комбината. Те ще се съберат пред сградата на "Интертръст" (компанията, представлявана от Валентин Захариев, концесионер на комбината – бел. ред) и ще стигне до Народното събрание.

По думите на Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ около 700 души са решени да отстояват правата си докрай. Ако не бъдат взети предвид исканията на протестиращите в сряда, следващата форма на протест ще бъде блокиране на най-близкия гранично-пропусквателен пункт (най-близкият е ГКПП Кърджали - Комотини (Маказа) – бел. ред).

Синдикатите посочиха още, че сделката за "Горубсо Мадан" още не е финализирана и има само формално съгласие, но без официално решение. Работниците още не са получили заплатите си и не могат да влязат да работят в мините. Затова, ако не бъде финализирана сделката до сряда, и работниците от "Горубсо Мадан" ще се присъединят към протестиращите от ОЦК "Кърджали", стана ясно още по време на пресконференция в КНСБ.

Според синдикатите Валентин Захариев рекетира всички като с искания за нови плащания и за погасяването на негови кредити, които той се опитва да прехвърли към новите собственици.

Синдикатите припомниха, че в средата на месеца ще изтече и срокът даден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за прекратяване на концесията на минното дружество.

КНСБ настояват още и за среща с новия здравен министър Десислава Атанасова и директора на НЗОК Пламен Цеков, които досега обаче не са се отзовали на техните покани. Част от основните теми на разговорите ще бъдат за спешната помощ, допълват от синдикатите.

Водещи

Най-четени