Мирослав Найденов допринася за поскъпването на хляба, смятат от БСП 25.07 | 15:36

Социалистите искат компенсиране на доходите заради повишението на цените

От Андриян Георгиев

Министърът на земеделието Мирослав Найденов допринасял за повишаването на цената на хляба. Това заяви председателят на Съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП Светла Бъчварова.

Според Бъчварова поскъпването на хляба, пшеницата и зърното не е краткотрайна или спекулативна тенденция, а дългосрочен процес, който се случвал пред очите на министъра.

Светла Бъчварова изрази притеснението си и от скока в цените на всички продоволствени стоки и отбеляза, че страната ни е с най-висок дял от страните в ЕС по разходи за стоки от първа необходимост.

"Всички са наясно, че увеличението на цените на зърното и повишението на цените на тока от 1-ви юли автоматично ще се отрази на поскъпването на всички останали хранителни стоки", обясни още Бъчварова.

Тя припомни, че обикновено юлските цени на зърното са най-ниските през цялата година. "В момента обаче цените на зърното в България са най-високите цени, които сме имали от 2000 година насам. 450 лева на тон пшеница е страхотно висока стартова цена", коментира Бъчварова. Според нея това е със 150 лева повече в сравнение със същия период за миналата година.

Светла Бъчварова предложи на следващия Консултативен съвет по зърното, насрочен за следващата седмица, да се обсъди и вземе решение как да се компенсират земеделските производители за тази "невероятна" цена на зърното.

В отговор на въпрос за вариантите пред страната, депутатът от БСП Корнелия Нинова изтъкна, че скокът на цените бил пряко свързан с индексацията на доходите на българските граждани.

"От две години БСП предлага увеличаване на доходите според равнището на инфлацията. Абсолютно наложително, в създалата се ситуация, е индексирането на заплати и пенсии", отбеляза Корнелия Нинова.

Водещи

Най-четени