Мирчев алармира за безпрецедентна заплаха срещу националната сигурност, свързана с мащабна търговия с гласове преди предстоящите избори 08.10 | 10:45

"Какво очакваме - МВР, прокуратурата и ДАНС да се раздействат бързо, защото мащабите на търговията с вот този път са заплаха за националната сигурност на страната," заяви Мирчев в своя пост.

От iNews.bg

Народният представител Ивайло Мирчев алармира за безпрецедентна заплаха срещу националната сигурност, свързана с мащабна търговия с гласове преди предстоящите избори. В публикация в социалната мрежа Facebook, Мирчев разкри, че е подаден сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Министерството на вътрешните работи (МВР) и прокуратурата, базиран на информация, предоставена от гражданската организация "БГ елфите".

Сигналът съдържа имената на около 200 души, за които се твърди, че са замесени в купуване на гласове. Сред тях фигурират лица, свързвани с организираната престъпност от 90-те години на миналия век, включително рекетьори, лихвари, сутеньори и наркоразпространители.

"Какво очакваме - МВР, прокуратурата и ДАНС да се раздействат бързо, защото мащабите на търговията с вот този път са заплаха за националната сигурност на страната," заяви Мирчев в своя пост.

Народният представител изрази съмнения относно независимостта на правоохранителните органи, намеквайки за възможен външен контрол върху МВР и прокуратурата. Той постави под въпрос способността на ДАНС да изпълни основната си функция за защита на националната сигурност в светлината на тези обстоятелства.

Мирчев също така сподели, че от пет дни очаква отговор от министъра на вътрешните работи за поискана среща по темата за купуването на гласове. "Очевидно няКОЙ го спира не само да работи по тези случаи, но дори да имитира реализации," коментира той, намеквайки за възможна политическа намеса в работата на институциите.

Народният представител обеща да информира обществеността за развитието по случая и отговорите, които ще получи от съответните институции, както и за конкретните резултати от техните действия.

Водещи

Най-четени