Мистерия! Газовите уредби стават незаконни догодина 26.11 | 15:15

Тази информация притесни близо 800 000 шофьори, които притежават такива коли

От Екип iNews

Автомобилите, които имат монтирани стари газови уредби до март 2014г., не е необходимо веднага да сменят своите талони. Тези талони ще бъдат сменяни периодично, след като се наложи такава промяна. Това заяви в парламента депутатът от "Коалиция за България" Петър Мутафчиев след разговори с директора на "Автомобилна администрация” и с началник отдел "Пътна полиция”.

Той обясни, че от 1 март 2014г. за поставянето на газова уредба на автомобил, който не е пригоден да се движи на газ, ще е необходима промяна в талоните. По неговите думи първо ще бъдат монтирани в съответните сервизи, като до 1 март ще бъдат акредитирани от "Автомобилна администрация” пунктовете за прегледи, които ще извършват първичния преглед на монтажа на газовата уредба. След това в КАТ ще се предоставят документите, за да бъде променен талонът на колата, каквото е изискването на ЕК.

"Нашата молба е да не се създава паника в момента, не е необходимо да се чака на опашка и да се сменят талоните, нека това стане постепенно и последователно. Искам да ви успокоя и за това, че след като има и документ за монтаж на газовата уредба от сервиза, с номера на бутилката, няма никой да бъде санкциониран за това, че не е писано в талона, ако тези монтажи са станали до март 2014г.”, допълни Мутафчиев.

Депутатът поясни, че от януари 2012г. до март 2013г, когато реално е нямало регламент, по който се узаконяват газовите бутилки, "ако има хора, които не са си взели документ от сервиза, че газовата бутилка е монтирана в този период, трябва да си вземат декларация от сервиза”, заяви той.  Мутафчиев бе категоричен, че автомобили, закупени с газови уредби от чужбина, пристигат с документи, в които е отразено това и автоматично се пренася в българския талон.

Въпреки това информацията, че газовите и метановите уредби стават незаконни от 1 март 2014 г., притесни близо 800 000 шофьори, които притежават такива коли и те побързаха да сменят големия си талон, за да упоменат в него модификацията.

По думите на Бойко Рановски, началник на сектор "МПС и водачи" към "Пътна полиция" успокои пред TV7, че промените в закона засягат само газовите уредби, инсталирани след 1 март 2014 г.

Той уточни, че действително има наредба № Н-3 на транспортното министерство, която влиза в сила от 1 март 2014 г. Тя е обяснителна какво представлява модификацията на автомобила след поставяне на самата уредба. В нея обаче никъде не е регламентирано какво ще се случва със старите автомобили.

"Не е задължително сега да идват да си сменят талоните", категоричен е той.

Няма да бъдат санкционирани шофьорите, които имат валиден технически преглед за газовата си уредба.

Според наредба № Н-3 на транспортното министерство поставянето на инсталация за алтернативно гориво ще се счита за изменение в конструкцията на автомобилите. В големия талон трябва да се впише алтернативното гориво, с което колата може да се движи. Това се води смяна на регистрацията и струва само 10 лева.

Няма проблем хората, които са монтирали уредби преди този период, да управляват спокойно автомобилите си, успокои Рановски. По думите му всичките изисквания са за монтаж след 1 март 2014 г.

За целта шофьорите трябва да отидат до КАТ и трябва да носят всички документи на колата и газовата уредба, валидна гражданска отговорност и да заявят желанието си за смяна на регистрацията.

Друг сериозен проблем, който притеснява шофьорите с газови уредби, е забраната на тези коли да влизат в подземните гаражи на молове и търговски центрове.

Любо Ганев член на Българската асоциация "Автомобили на природен газ" обясни, че този закон е общоевропейски и включва всички коли на втечнен пропан-бутан. За съжаление законът не е добре адаптиран у нас, добави той, и не се разграничават колите на пропан-бутан от тези на природен газ.

Стефан Павлов, началник отдел "Технически прегледи" в Автомобилна администрация обясни, че тези коли са точно толкова опасни, колкото и бензиновите и дизеловите автомобили.

Водещи

Най-четени