Митичният 24-ти черноморски пехотен полк се сдоби с паметна плоча в Бургас 21.09 | 13:15

Инициативата е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Организационен комитет за честване на 130 години от създаване на 24-ти пехотен черноморски полк

От iNews.bg

Паметна плоча на 24-ти черноморски пехотен полк бе поставена днес на сградата, помещавала щаба му до 1958 г. Това е днешната ДГ "Златна рибка" в Морската градина, а повод за днешното събитие бе не само 130-годишнината от основаването на легендарния полк, но и 21 септември – международният ден на мира. Гости на церемонията, която се състоя точно в 11 ч., бяха областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, както и почетният консул на Русия в Бургас – Тонко Фотев и флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Инициативата е на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Организационен комитет за честване на 130 години от създаване на 24-ти пехотен черноморски полк – Военен клуб Бургас.

24-и черноморски пехотен полк е легендарно военно формирование, част от Трета похотна балканска дивизия. Формиран е преди 130 години с указ. В историята си военни от полка са участвали в Балканската и Междусъюзническата война, Първата световна война и последващата Втора световна война, в която достига до Алпите при заключителния етап от военните действия след 1944 г. Полкът е разформиран през 1958 г.

Водещи

Най-четени