Митниците няма да се сливат с НАП 25.10 | 13:40

Предвиждат се стуктурни реформи, обяви в НС финансовият министър Владислав Горанов

От Ани Романова

"Предвиждат се структурни реформи в Агенция "Митници", заявява финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос.

Предвижданите структурни промени се изразяват в създаване на нови териториални структури, както и законова възможност в Централно митническо управление на агенцията да бъде създадена главна дирекция, с оглед по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на приоритетни функции и задачи.

Очакваните ефекти от преструктурирането са подобряване на държавната политика в областта на противодействието на митническите, валутните и акцизните нарушения и престъпления, на незаконния трафик на наркотични вещества, прекурсори, оръжия и изделия, и технологии с двойна употреба и на защита права върху интелектуална собственост, което от своя страна е един от основните приоритети, залегнал в Програмата за управление на правителството за периода 2017-2021 година.

С реализирането на тези структурни промени ще се създадат възможности за по-добра координация, ръководство и контрол при осъществяване на основните функции и задачи на Агенция "Митници". "Структурните реформи се предвиждат и с оглед големия обем от задачи, изпълнявани от митническата администрация, свързани с осигуряване спазването на изискванията на националното и съюзното законодателство", подчерта Горанов, цитиран от БГНЕС.

Той отбелязва още, че с реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, повишаване на качеството на административния капацитет и оптимизиране на вертикалната организационна структура, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри, повишаване на ефективността на работа на митническите учреждения, оптимизиране на натовареността на митническите служители, увеличаване на приходите в резултат на засилените контролни функции.

На въпроса има ли развитие на предложението от 43-тото Народно събрание за сливането на Агенция "Митници и НАП", Горанов отговаря, че към настоящия момент не се предвижда сливане на посочените две администрации.

Водещи

Най-четени