Митничари пишат писмо до премиера против местенето си в Русе 18.07 | 12:40

За ден писмото е получило подкрепата на 270 души от Агенцията

От iNews.bg

Служители на Агенция "Митници" се обявиха против решението за преместване на Централното митническо управление от София. Според плановете на правителството агенцията трябваше да се премести в Русе.

Според митничарите обаче това местене е немотивирано и прибързано и те изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане идеята да бъде замразена, докато не се изготви подробна финансова обосновка, изчислят разходите и преместването на Агенцията не бъде подложено на широка обществена дискусия.

Изборът на Русе се критикува, най-малкото защото след влизането на България в ЕС отпадна граничния контрол по северната ни граница с Румъния, която е вътрешна за общността.

В писмото е направен подробен разчет на разходите, включително се отбелязва, че членовете на ЦМУ участват ежедневно в различни междуведомствени съвети и комисии, чиито заседания са в столицата. Така позиционирането в друг град ще увеличи многократно транспортните разходи.

"Оборудването на Централната митническа лаборатория е на стойност над 4,5 млн. лева. Акредитацията на Централната лаборатория при промяна на местонахождението ще бъде прекратена, както и самата дейност за период не по-малък от 2-3 месеца и то в случай, че разполага с настоящите си служители в пълен състав", се казва още в откритото писмо на митничарите до премиера.

Митничарте отбелязват още, че при преместването на ЦУМ много от кадрите ще откажат да сменят местожителството си. А така ще бъдат изгубени ценни специалисти, за чието кариерно развитие е влагано много време, средства и усилия.

"Всичко това неименуемо ще рефлектира върху изпълнението на законово-определените задачи на митническата администрация по събиране на приходите и защита на гражданите и обществото", заявяват от агенцията.

Нещо повече - местенето на митническата администрация в друг град, а не в столицата, не е честа практика в страните от ЕС - от 27 държави само в Германия и Холандия. Този факт не бива да се пренебрегва, отбелязват митничарите.

От инициативния комитет срещу местенето на Агенция "Митници" в Русе отбелязват още, че откритото писмо, депозирано днес в Министерския съвет е било подкрепено с подписите на 270 служители, "при това в най-активния сезон на отпуските".

Водещи

Най-четени