Митничарите се превръщат в следователи, сочи поправка в НПК 10.11 | 10:32

Митническите служители ще могат да разследват четири вида престъпни деяния

От Ивайло Ачев

Митническите служители получават правото да водят разследване. Това стана възможно след като парламентът прие на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде БТА.

В законопроектът се посочва, че митнически инспектори ще могат да разследват престъпления по четири текста от Наказателния кодекс. Престъпленията се отнасят до нарушения при търговия на акцизни стоки без бандерол, против митническия режим и са свързани с режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности.

Когато в извършването на престъплението е участвал служител на агенцията "Митници", то се разследва от следовател, записаха народните представители.

Разследващите митнически инспектори ще се определят със заповед на министъра на финансите по предложение на директора на агенцията "Митници".

Освен това народните представители приеха петчленен състав на Върховния касационен състав /ВКС/ да разглежда дела като касационна инстанция. В досегашния текст на закона е предвидено при разглеждане на делата като касационна инстанция ВКС да заседава в състав от трима съдии.

Водещи

Най-четени