Митрополит Николай призова да не се затварят църкви 19.03 | 16:20

Той призова хората да не се струпват на едно място

От iNews.bg

Пловдивският митрополит Николай призова хората да не се струпват на едно място в църквите за предстоящите богослужения за Великден. Въпреки това той уточни, че няма да затваря храмове и че литургиите в тях ще бъдат служени. Това става ясно от специално обръщение на владиката по повод Ковид – 19.

"В дните на светия Велик пост ни се даде тежко изпитание. Неизвестен вирус нападна цели народи. Милиарди хора по света са обзети от незапомнен страх. Правителствата на десетки държави въвеждат извънредни мерки, за да защитят  населенията си от надвисналата беда и да се погрижат за здравето и за запазването на материалните условия на живота. Църквата не се страхува!", заявява дядо Николай. По думите му вирусът, появил се именно във времето на великия пост, е Божие допущение. "Винаги Църквата призовава, че е необходимо повече смирение в личния и обществения живот, че трябва да се обръща повече внимание на децата, че семейството – домашната църква е най-висша ценност, че трябва да се намали консуматорството, че трябва да спре безумната гонитба на печалби, че обществените блага трябва да се разпределят справедливо с мисъл за най-бедните и най-ощетени членове на обществото, че властта е дадена от Бога, за да служи за доброто на Божия народ и за да бъде пазен той от беди", се казва още в обръщението на митрополита на Пловдив. Дядо Николай е категоричен, че в момента Бог ни преподава точно тези уроци и че в дните на Великия пост се оказва, че всички са при семействата си.

"В последните дни от много посоки се надигат призиви, че църквите трябва да бъдат затворени, за да се предотврати струпване на хора и разпространението на заразата. Призовава се да се спре Светата Евхаристия и да спре преподаването на Светото Причастие!...Щом кесарят, тоест светската власт, казва хората да не се струпват на едно място, щом лекарите казват хората да не се струпват в множество на едно място, то ние трябва да ги послушаме", се казва още в обръщението на митрополита.

Със своя заповед той освобождава всички православни християни от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в срока, обявен за извънредно положение. Въпреки това обаче уточнява, че не може да им отнеме правото, ако те желаят, да присъстват и че никой няма да бъде връщан от църквите. Както и че никоя църква няма да затвори. Ако ли пък някой свещеник се почувства болен, то да се въздържа от богослужение, нарежда още дядо Николай. Той отправя молитва за здравето на лекарите, мед.сестрите, полицаите, военните, транспортните служители и тези от комуналните служби, магазинерите и цялото правителство, както и за всички, които се излагат в момента на риск.

"Заявявам също така, че в Пловдивска епархия по мое разпореждане няма да бъде затворен нито един храм. Всеки ден, във всеки храм свещенослужителите ще извършват богослуженията, като не престават да се молят за вас. Служението на духовенството е също  преден пост в битката срещу злото. От верните очакваме да се молят заедно с нас в домашната си църква в къщи.  Обръщам се с призив към светските власти: ние ви отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу! Не издавайте разпореждания за насилствено затваряне на храмове! Отвореният храм е знак. Запечатаният от властта храм е знак. Бог вижда знаците! Нека внимаваме какви знаци Му изпращаме", казва още пловдивският митрополит.

Той се надява, че в срок но 13 април, докогато е обявено извънредното положение, заразата ще отмине и православните християни ще могат да посрещнат Възкресението Христово на 19 април спокойно.

Водещи

Най-четени