Михаил Миков: БСП се връща към левите стандарти 28.06 | 13:28

Продължава разделението в обществото и сме свидетели на ксенофобски и фашизоидни изявления, заяви лидерът на левицата

От iNews.bg

На днешното заседание ще се приемат по-нататъшни стъпки за реализацията на левите стандарти. Трябва да се положат повече усилия по места да се види къде са действителните проблеми на хората и, ако трябва, да бъдат организирани допитвания и провеждане на местни референдуми. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в началото на днешния пленум, цитиран от БСП.

Правителството продължава курса на мними реформи и в същото време прокарва крайно дясна политика. Наблюдава се хаотичност в действията на кабинета и нестабилност и в коалицията. Все по-ясно е, че правителството се крепи на гласове от партии, които официално не участват в управлението.

Продължава разделението в обществото и сме свидетели на ксенофобски и фашизоидни изявления, коментира Миков.

На този фон БСП продължава да се налага като последователна опозиция и алтернатива на днешното управление, отбеляза Миков . Той отчете, че се е увеличил броят на законодателните инициативи с лява насоченост.

Председателят на БСП заяви още, че партията запазва позициите си, докато в същото време ГЕРБ показва ясна тенденция на намаляване на тези позиции. Това се дължи и на активното прокарване на ясна лява политика, това е верният път, заяви той. Възможността да увлечем повече хора в представяне и реализиране на тази политика е пътят към нашия успех, коментира председателят на БСП.

Той обаче посочи, че докато има съживяване на активността в пленарната зала, същото не може да се каже за дисциплината. Има редица случаи, в които отделни прояви станаха повод за дълги препирни в публичното пространство и обяснения, често верни, а често - обслужващи за тези наши зложелатели, които искат БСП да изглежда раздирана от противоречия, отбеляза Миков.

Председателят на БСП очерта основните проблеми в секторните политики на правителството. Той определи решението за отделяне на 2% от БВП за отбрана като самоцелен стремеж на фона на липсата на средства в други сектори, а сагата с цената на тока – като най-ясен израз на непроменената политика на управляващите. "По никакъв начин не се мисли като реална възможност за свиване на дефицита чрез развиване на проекта АЕЦ "Белене", а постоянно се казва, че той тежи", заяви Миков.

Според него пенсионната реформа не отговаря на демографската карта в страната, а здравната ощетява дори коректни платци.

Проведеният КСНС и опитът да се създаде изкуствено усещане у хората за национален консенсус по въпроса за увеличаване на средствата за отбрана до два процента можем да оценим като един самоцелен стремеж на фона на липса на средства в други сектори, коментира Миков и посочи, че БСП ясно се разграничава от този опит.

По отношение на ситуацията в енергетиката Миков отбеляза, че сагата с цената на тока дава най-ясен израз на непроменената същност и характер на днешното управление.

Миков посочи, че в областта на здравеопазването също продължава крайно дясната политика. Беше приет законопроект, който механично изолира големи групи хора от здравеопазване, дори да са били коректни със здравните вноски, посочи той.

Миков коментира и предлаганите промени в конституцията и каза, че те очевидно имат едничката цел - засилване на влиянието на управляващата днес коалиция в съдебната власт.

Председателят на БСП засегна и темата за референдума, като посочи, че провеждането му заедно с местните избори ще създаде изключителни затруднения в изборния процес.

Михаил Миков предложи и текст на проект за декларация, която да бъде обсъдена и приета от НС, във връзка с разполагане на тежка военна техника в България. БСП е категорично против разполагането на тежка бойна техника в България. България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха, се казва в декларацията.  

НС на БСП изразява съчувствие и съпричастност с жертвите на терористичните атаки от петък, пише още в декларацията и се посочва, че в средите на насилствения екстремизъм и Ислямска държава се крие истинската заплаха за мира и сигурността.

Водещи

Най-четени