Млад гений от Варна смая САЩ 06.03 | 11:49

Възпитаник на математическа гимназия създаде уникално Ipod приложение

От Цанка Донкова

Варненски гений смая САЩ. Възпитаникът на математическа гимназия "Д-р Петър Берон" - Христо Стайков е пробил в САЩ с едно от изобретенията си. Той е създал - Ipod приложение, което показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер – холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури, съобщава сайтът Live.varna.bg.

Редица американски училища вече използват мултимедийният продукт. Чрез него децата имат възможността да рисуват, без да познават в цялост математическите зависимости и симетрии.

"Христо Стайков е разработил приложението преди две години, докато е бил в 8-ми клас", разказва Елеонора Павлова, преподавател по информационни технологии и научен ръководител на младия талант.

Това не е единственото изобретение на младия гений. На среща с кмета на Варна Иван Портних десетокласникът е представил и друга своя разработка, за която също търси практическа реализация. Той е създал устройство, което регистрира неравностите по пътя. Кутията със сензори, създадена от Христо, трябва да бъде монтирана в автомобил.

Изобретението може да използва данните за ускорението на колата, на базата на които прави прецизни изчисления за неравностите по пътното трасе и техните параметри. Чрез използването на GPS координати устройството директно предава и наслагва получената информация върху интерактивна картата.

Водещи

Най-четени