Младежката безработица в ЕС с невиждани нива – рекордьор е Гърция 03.10 | 08:04

В южната ни съседка незаетите достигат 63%

От Христина Рафаилова

Младежката безработица остава един от най-наболелите проблеми в ЕС. Според данни на Европейската комисия тя е достигнала безпрецедентни нива през последните 3 месеца. За целия блок тя възлиза на 23%, а в Гърция бележи рекордното ниво от 63%.

Броят на трайно незаетите се е увеличил в страните членки. Структурната безработица и несъответствията между предлагането и търсенето както от гледна точка на качеството, така и на количеството на труда растат.

Закриването на работни места съвпадна с появата на несигурната заетост. Работните места на непълно работно време, особено по принуда, са се увеличили, независимо от това, че делът на временните договори в ЕС е намалял, тъй като те са поели основния удар от свиването, се посочва в доклада на институцията.

Друга негативна тенденция е увеличаването на бедността от 2007 г. насам. Доходите на домакинствата намаляват и в момента 24,2% от населението на съюза са изложени на риск от бедност или социално изключване.

Децата са особено засегнати, тъй като безработицата и домакинствата, чиито членове са незаети, са се увеличили наред с бедността сред работещите.

Безработицата в южната част и периферията на еврозоната достигна средно 17,3% през 2012 г. спрямо 7,1% в нейната северна и централна част.

Средният процент на младите хора, които не са обхванати от системите за заетост, образование или професионално обучение, достигна 22,4% в южната част и периферията спрямо 11,4% в северната и централната зона.

Бедността се е увеличила в две трети от страните членки, но не и в останалата една трета.

Водещи

Най-четени