Младен Маринов: МВР не събира статистическа информация за случаите на домашно насилие 08.04 | 15:00

Министърът обяснява, че всеки полицейски служител може да консултира жертва на домашно насилие за нейните права по закон

От iNews.bg

В България липсва единна автоматизирана информационна система, която да събира и обработва данни за жертви на домашно насилие. Това заявява вътрешният министър Младен Маринов в отговор на въпрос зададен от депутат, относно постъпилите сигнали за домашно насилие след въвеждане на извънредното положение и ограничителните мерки в страната, публикуван в сайта на парламента.

По думите на министър Маринов, тъй като домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, в автоматизираните информационни фондове на МВР не се събира статистическа информация за случаите на такъв тип насилие.

Маринов посочи, че информация за броя на молбите за образуване на дела по Закона за защита от домашно насилие могат да предоставят съдилищата.

Министърът обяснява, че всеки полицейски служител може да консултира жертва на домашно насилие за нейните права по закон. Той напомня още, че през ноември 2019 г. МВР сключва договор по линия на Норвежкия финансов механизъм за изпълнение на проект на стойност 620 хил. евро. Една от основните дейности по него ще бъде създаване на Автоматизирана информационна система за противодействие и превенция на престъпления, основани на полов признак и домашно насилие.

Водещи

Най-четени