Младенов: Разследването води към военното крило на „Хизбула“ 06.02 | 20:39

Министърът ще запознае европейските партньори с изводите от него

От Филипа Тодева

"Благодаря на държавите-членки на ЕС, които изразиха солидарност с България в борбата срещу тероризма. Истината не ни прави слаби, напротив, тя ще ни защитава”. Това заяви министър Николай Младенов на днешната си среща с посланиците от ЕС, акредитирани в София. Външният министър информира дипломатите за резултатите от разследването на атентата на летище Сарафово, представени след Консултативния съвет по национална сигурност вчера.

Николай Младенов благодари на всички партньори в ЕС и извън него, помогнали на българските власти за разследването. "Държавното ръководство, както и българската общественост смятат, че тероризмът във всичките му форми, е една от най-опасните заплахи за мира и сигурността за всяко общество. Затова политиката на България е да работи с всички наши съюзници и приятели в борбата срещу тероризма”, заяви Младенов.

Той допълни, че "като част от международните усилия за борба с тероризма и имайки предвид, че атентатът беше извършен в държава-членка на ЕС, България ще представи резултатите от разследването на европейските ни партньори. Заедно ще обсъдим конкретни мерки, които да допринесат за предотвратяването на подобни терористични нападения в бъдеще.”

Младенов съобщи, че разследването на атентата води към лица, които са свързани с военното крило на организацията "Хизбула”. Българският външен министър подчерта, че целта на действията на българските власти е авторите на този кървав атентат да отговарят пред съда за своите деяния.

"България и Ливан и техните два народа имат традиционно добри отношения, което бе изтъкнато и в изявлението на ливанския премиер Наджиб Микати. Ние ще търсим съдействие от правителството на страната, за да доведем до край разследването на терористичния акт на летище Сарафово”, каза външният министър.

Николай Младенов представи пред посланиците и основните акценти в изнесения от него на КСНС доклад -"Рискове и заплахи за сигурността на страната, произтичащи от политическите процеси в Близкия изток”. Той подчерта, че България ще продължи да подкрепя процеса на демократични промени, започнал в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Ключово за стабилността в региона е и възобновяването на преговорите  в Близкоизточния мирен процес, допълни българският външен министър.

Утре в Брюксел министър Младенов ще разговаря с Върховния представител на ЕС Катрин Аштън, която ще информира за разискванията в КСНС и ще обсъди с нея следващите дискусии в ЕС по темата.

Водещи

Най-четени