Младите с мераци да стават адвокати и психолози 22.01 | 13:38

Традиционно това са най-търсените специалности в СУ

От Теодора Кокаланова

И през тази кандидатстудентска кампания топ специалностите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са "Психология", "Социални дейности", "Право" и "Публична администрация".

"Рядко изучаваните във висшите училища – скандинавистика и арабистика, очаквано се радват на интерес от кандидатите и през учебната 2014/2015 година", съобщи доц. Милена Стефанова, заместник-ректор по учебната дейност на СУ.

Кандидат-висшистите предпочитат специалностите във факултета по математика, свързани с компютърните науки и софтуерното инженерство.

"В момента в СУ има 104 бакалавърски програми и 400 магистърски, предлагащи широк спектър на обучение", допълни още доц. Стефанова.

В специалността "Медицина" на английски език, която е нова, от миналата година се обучават над 50 студенти само от чужбина - от Италия, Китай, Япония, Индия, Гърция, Кипър, Турция.

Относно ежегодното намаляване на броя на учениците и на студентите заради демографския срив СУ предвижда кандидатстудентски борси в чужбина за привличането на кандидати от различни държави, допълва БТА. Участието на подобни форуми помага на Алма матер да популяризира своите специалностите, посочи още доц. Стефанова.

И през тази учебна година СУ ще приеме около 5000 първокурсници - бакалаври и магистри.

От 17 февруари до 3 март ще се приемат документите на кандидат-студентите в Софийския университет, които ще участват в първата изпитна сесия. От нея на 6 април ще е изпитът по български език и литература, а на 13 април - по история на България. Така и двата най-масови изпити в СУ ще бъдат в неделя.

Водещи

Най-четени