Младите трябвало да се заемат с овце 17.10 | 11:39

Как да напълним селата с хора - с овцевъдство и козевъдство, смята Челенгеров, от Националната овцевъдна асоциацията

От Ивелина Георгиева

140 млн. лв. държавни субсидии ще получат животновъдите за 2012 г. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов, след като Министерски съвет прие решение, с което утвърди схемите за национални доплащания.

Държавата е успяла да намери допълнителен финансов ресурс от първоначално предвидения за животновъдство, обясни още Найденов. По този начин държавната субсидия се увелича от 140 на 200 лв. за крава и от 29 лв. на 41 лв. за глава добитък.

Парите ще бъдат преведени на три транша, като първото изплащане започва от днес (17 октомври) и в рамките на 2 дни ще бъдат изплатени половината от 140-те милиона лв.

С това решение на Министерски съвет Найденов отговори на обвинението на БСП, че българското животновъдство загива. Земеделският министър заяви, че до 2009 г. българските животновъди не са получавали нито един лев и стартирането на субсидиите е започнало 2009 г.

В началото на ноември тази година ще започне подпомагането на свиневъдството и птицевъдството, за които са предвидени няколко десетки милиона.

"Нека младите да се заемат с овце. Това е било от било от времето на траките до наши дни". Това призова Бисер Челенгеров, от Националната овцевъдна асоциацията.

"Г-н Найденов казва: "Да напълним селата с хора." - Аз го подкрепям и това ще стане единствено и само с овцевъдство и козевъдство", каза още Челенгеров.

Той подчерта, че овцевъдите имат нужда от 40-50 млн. лв., за да се оправи секторът напълно.

Миналата година самият премиерът Бойко Борисов посъветва младите, които имат желание за работа, а не могат да си намерят такава, да станат овчари. Това се случи във Варна, след въпроси от студенти към премиера.

"Има безработни, да, но ето, търсят се толкова много овчари. Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън", обърна се тогава премиерът към студентите".

 

Водещи

Най-четени