Множество нарушения в „Софиямед“, откриха проверяващи 01.05 | 12:09

Болницата претоварвала персонала и снимала бебетата незаконно

От Беатрис Николoва

Нови скандални разкрития около акушерката Емилия Ковачева, която нанесе побой над новородено в болница "Софиямед". Оказа се, че акушерката редовно давала дежурства по 24 часа в отделението на"Неонатология", средно на месец Ковачева давала 240 часа, при позволени 160, става ясно от резултати от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

На извънредна пресконференция преди няколко дена, от "Софиямед" заявиха, че 24-часовите дежурства в болницата са прецедент.

Оказа се още, че само висшият административен персонал (лекари) са били застраховани. Според доклада целият персонал в "Софиямед" е бил претоварван с работа. Освен това болницата е снимала бебетата неправомерно.

Фактите и направените изводи са предварителни, визират първоначалните констатациите, базирани на експертната проверка, извършена от нашите служители, уточняват от ИАМО.

От създаването на "Софиямед" през от 2012 г. болницата е проверявана от агенцията 12 пъти - след две писма на МЗ, 8 жалби на пациенти заради неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, извършена е една обща планова проверка. Последната е след самосезиране заради случая с битото бебе.

Проверявани са клиниката по "Нервни болести", "Акушеро-гинекологичното отделение", отделенията по хирургия и по неврохирургия, отделението "УНГ", както и диагностично-консултативния център на болницата. Една от проверките е проследила законовите съответствия на структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в лечебното заведение.

Санкции са наложени в 6 от случаите -за нарушения на стандартите "Клинична лаборатория", "Анестезиология и реанимация", "Неврохирургия", "Нервни болести", както и "нарушени икономически права на пациентите"). При пет не са установени нарушения.

 

Настоящата проверка продължава, а какви ще бъдат санкциите, предстои да стане ясно. 

Водещи

Най-четени