Мобилните камери - отново актуални на пътя 14.04 | 10:13

Електронните фишове пак стават законни

От Теодора Кокаланова

Отново ще имат правото да ни глобят с фиш от мобилни камери. Според новите правила електронните фишове пак стават законни. Това решиха депутатите от транспортната комисия, които одобриха промени в закона за движение по пътищата. 

Промените включват въвеждане на термина "автоматизирани средства". По думите на зам.-председателя на транспортната комисия Георги Свиленски е разписано кои камери са стационарни и кои – мобилни. Той беше категоричен, че така ще се даде възможност отново да бъдат използвани фишовете от мобилните камери.

Това ще стане на две стъпки. Ще бъде вписана наредба, която подробно да регламентира употребата на тези мобилни камери. "МВР има пълна готовност да напише необходимата наредба за употребата на мобилните камери", отбеляза шефът на "Пътна полиция" Антон Антонов. Той обясни, че отмяната на електронните фишове от мобилните камери е увеличила броя на катастрофите, пострадалите и ранените.

Само два месеца, след като Върховният административен съд отмени глобите от мобилните камери, Комисията по транспорт към парламента предложи промени в Закона за движение по пътищата, които да върнат електронните фишове. Мотивът на съда затова решение бе, че данните от мобилните камери могат да се манипулират, поради наличието на човешки фактор, за разлика от стационарните. 

Една част от шофьорите приветстват промяната, тъй като смятат, че ако си спазваш знаците, това не би трябвало да те притеснява - "Който си нарушава си нарушава - и с камери и без камери", смятат те.

Други пък недоволстват и смятат, че това не е редно, защото си има постоянни стационарни камери. "Мобилните камери ги слагат в други коли, с други номера, крият се. Произшествията ще си останат и с тези, и без тези камери. Няма да намалеят", смятат те.

Новите текстове най-вероятно ще влязат в сила до две седмици. 

Водещи

Най-четени