Могат ли да те уволнят, защото си вегетарианец 03.06 | 09:46

Служителка пуска в нета клипче, обяснявайки, че месото е опасно. От фирмата я пращат на тест за лоялност

От Надежда Стоянова

Тези дни из социалната мрежа Facebook доста се разшумя около един леко странен случай – този на вегетарианката Станислава Комитска. След като момичето публикувало в профила си клипче, в което обяснява, че в месото се съдържат много опасни неща, от магазина, в който работи като стоковед от няколко години, поискали да се яви на тест за лоялност.

Тя отказала и последвало предложение за подписване на молба за напускане по взаимно съгласие, разказва девойката.

iNews се свърза и с двете страни, за да провери действително ли става въпрос за дискриминация. Оставяме преценката на вас, от нас очаквайте само фактите.

Позицията на Станислава Комитска

- Привет, Станислава! Има ли нещо ново по случая?

- Здравей! Мога да ти разкажа, аз няма какво да губя. Работят чрез репресии, наемат предимно млади хора, които не си знаят правата и така се възползват от тях. А да не говорим за методите на управление. Идеята ми е да покажа, че те не са всевластни и не могат да си правят каквото пожелаят. Нямам никакви скрупули да говоря. Трябва да се знае какво се случва. А аз като действия срещу тях мога да изпратя Инспекция по труда да им създадат малко главоболия, някой друг акт.

- Уволнена ли си или още се водиш на работа?

- В болничен съм до вторник, след това ще ходя да се разделим.

- За коя верига става въпрос?

- ПроМаркет. Работя там от 4 години и 3 месеца.

- Досега имала ли си някакви проблеми?

- Изведнъж им станах съмнителна и решиха, че като престъпник ще ме качват на полиграф. Досега не съм имала проблеми, защото те не ме познавах почти. Знаят, че си върша работа и толкова, но сега странно защо им станах подозрителна. Чуха, че мога да говоря и имам лично мнение, това ги уплаши и така решиха да ме пресират. Уплашиха се да не би да съм говорила някъде нещо.

- Добре, а твоите колеги как реагираха?

- Тях ги е страх – мълчат си и не взимат отношение.

- Каза, че други са се явявали на такъв полиграф за лоялност...

- Да, карат всеки, който може да мисли, да се явява на полиграф. Управители, търговски отдел и други. Имат много порочни практики и ги е страх от сянката им.

- Значи те са видели клипчето за вегетарианството в профила ти и след това са реагирали. Така ли?

- Да, на другия ден след като беше качено ми се обадиха от така наречения отдел Сигурност и охрана. Зад мен обаче са БВО – Българско вегетарианско общество. Меко казано са възмутени. Обмислят и разяснителна кампания за правата на вегетарианците и как да не се бъдем дискриминирани. Те имат много инициативи.

- В работата ти преди това знаеха, че си вегетарианка?

- Да. Всички знаят, но определено е това, че започнах да говоря. А реално нищо не съм казала. От какво се уплашиха?! Такава като мен са потенциален враг. Затова е и този полиграф, дето те връзват като престъпник и ти задават някакви въпроси. Това са техни отчаяни опити хем за сплашване, хем за опит за контролиране на ситуацията. Но аз реших да не се поддавам и да не ходя, няма как да ме накарат. Aз не съм жертва, аз съм примерът.

Позицията на ПроМаркет

iNews се свърза с отдел "Човешки ресурси" на веригата. Оттам на въпросите ни отговори Живко Христов.

- Здравейте! Как ще коментирате нашумелия тези дни случай с вашата служителка Станислава Комитска?

- Чакаме я да дойде. Още се води на работа, не е представила болничен, нито е пуснала отпуск. Просто не се явява. Чакаме я да се яви и да видим какво ще правим. Първо, не знаем, че тя е вегетарианка и второ, работодателят има право да я тества на такъв тест за лоялност. При това тя е била стоковед и е приемала месо и не е имало проблем досега.

- Практика ли са тези тестове във вашата компания?

- Да, правим тестове. Всички големи фирми имат такава практика. Това е просто проверка на лоялността и е по желание на служителя. Никой не е накаран насила. Аз също съм преминал през такъв.

- В крайна сметка тя уволнена ли е?

- При нас се води на работа. Тя може да има 10 версии по въпроса. Факт е обаче, че се води на работа. И факт е още това, че не е предала болничен и не се е явила на работа.

Водещи

Най-четени