Могат ли общините да бъдат независими? 24.09 | 13:58

Някои общини не биха се справили сами, казва Цачева. Част от данъците да остават в общините, иска Манолова

От Ралица Стоянова

"За нас е важно да се намери мярата между централизираното и принципа на децентрализацията", заяви в Плевен председателят на НС Цецка Цачева в Плевен относно възможностите за разширяване на децентрализацията на местно ниво.

Днес е Денят на диалога между местната и законодателната власт.

"За да може да има децентрализиране на регионите, всеки един от тях самостоятелно трябва да може да се самофинансира, разбира се, с подкрепата на централния бюджет. Вижда се в какво състояние са немалка част от общините в България, какво е състоянието на Централна Северна и Северозападна България като цяло. Ако принципът на децентрализацията заработи изцяло, така, както се предвижда в Европейската харта, моето лично убеждение е, че тези общини не биха се справили самостоятелно", коментира председателят на парламента, цитирана от БТА.

Част от данъка върху доходите на физическите лица трябва да остава в българските общини, обясни депутатът от "Коалиция за България" Мая Манолова в Кюстендил. Ако до 2% от този данък остава в общините, това ще струва 400 млн. лв. на националния бюджет, но общините ще оперират с повече средства. Това е и мярка да позволи да се подобри финансовата дисциплина, посочи още депутатът.

65% от публичните услуги се предоставят от общините и възможността да разполагат с повече финансови средства би подобрило качеството им, каза още Манолова.

Общините искат законови промени в местното финансиране, съобразено с Европейската харта за местно самоуправление, както и по-строги фискални правила. Това стана ясно на среща дискусуя на тема "Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 г.", в която участваха представители на общинската и държавна власт.

Предложенията на Сдружението на общините са по три основни въпроса - промени в законодателството за местните финанси, очаквания на общините по макрорамката на бюджета за 2013 г. и предстоящи промени във водния сектор.

Сред исканията на Националното сдружение на общините са държавата да изпълни на 100% реалните разходи за делегираните дейности и да подкрепи целево децата в детските градини с 50 лева годишно на дете, за което ще се необходими 90 милиона лева. Общините искат да бъде увеличена субсидията за капиталови разходи, за ремонт и поддържане на пътища, за зимно поддържане и снегопочистване. Според сдружението тези пари ще стигнат само за най-неотложни разходи.

Представителите на местната власт в Ловешка област настояват в бюджет 2013 капиталовите разходи на общините да се обвържат с финансовите резултати и да се преразгледа финансовата методика. Според тях трябва да се има предвид не само участието в оперативните програми, но и районирането на общините, защото различните общини имат различни приходи.

Друго предложение е от Закона за общинския дълг да се извади фонд ФЛАГ. Ако това не може да се случи, малките общини да получават безлихвено кредитиране от държавния бюджет.

Водещи

Най-четени