Може да получим 10 млн. евро за кризата с бежанците 02.10 | 16:15

За страната ни са предвидени различни суми от различни фондове, обяви Вигенин

От Елица Елефтерова

Страната ни има сериозни шансове да полечи около 10 млн. евро по европейския фонд за бежанците. Това обяви министърът на външните работи Кристиян Вигенин. Той се е срещнал с председателя на ЕНП Вилфред Мартенс, с председателя на социалистите Ханес Свобода и със зелените във връзка с казуса с бежанците, които са в страната ни.

Съществува проблем с усвояването обаче, тъй като средствата предвидени по този фонд са на базата на статистика от 2010 и 2011 година и за страната ни не са предвидени толкова средства.

Единият вариант за реализирането на финансова подкрепа за страната ни за бежанците е ако се преразпределят средствата по този фонд и за България се увеличи сумата. Другият вариант е да се насочат средства от резерва на фонда.

За страната ни са предвидени различни суми от различни фондове. Точна сума обаче, Вигенин не посочи, тъй като се изчаква доклада на пратениците на ООН, които трябва да посочат и сумата, която страната ни ще получи за справянето с проблема.

Вигенин обясни обаче, че при всички случаи средства за Държавната агенция за бежанците ще бъдат отпуснати от републиканския бюджет на страната. Това се налага най-малкото, защото капацитетът на фонда се увеличават и ще бъдат назначени още щатни бройни, които ще се задържат в агенцията докато съществува кризата с бежанците у нас.

По отношение на отстранения досегашен ръководител на агенцията по бежанците, Вигенини посочи, че действията на министъра на вътрешните работи са напълно резонни, тъй като от две години се наблюдава увеличение на потока от сирийски бежанци, но агенцията не е действала в унисон с тези тенденции.

Вигенин определи кризата с бежанците у нас като комплексен проблем, който засяга всички министерства.  

Водещи

Най-четени