Може да узнаем как политиците харчат парите си 10.01 | 10:35

Сметната палата ще предложи законодателни промени в Закона за политическите партии

От Ивелина Георгиева

Сметната палата ще предложи на Народното събрание промени в Закона за политическите партии. Това съобщи председателят на одитиращия орган проф. Валери Димитров в ефира на БНТ.

Законодателните промени са необходими, тъй като в момента политическите партии не са длъжни да представят подробности, за това, как харчат парите си. Новите текстове са, с цел да се прекрати тази практика, да се постигне по-голяма отчетност и разходите на партиите да станат публични, обясни Валери Димитров.

Той направи коментара във връзка със зачестилите скандали от екзотични екскурзии около лидера на "Атака" Волен Сидеров. "Ако сега погледнете отчета няма да разберете нищо, там има едни общи разходи по пера", посочи Димитров.

Той подчерта, че Сметната палата няма, как да направи такава ревизия, а начинът за водене на отчетност за политическите партии е "смешен". Според него, ако не се направят промените в Закона за политическите партии проблемите ще се задълбочават

Димитров уточни, че не е разговарял с управляващото мнозинство относно предложенията за нови текстове.

"Не е моя работа да се занимавам с настроенията в определени партийни централи", посочи председателят на Сметната палата.

Относно състоянието на Волен Сидеров, Димитров заяви, че на този етап контролния орган не е констатирал несъответствия в декларациите подадени от него. Валери Димитров подчерта още, че няма, как да бъде проверено дали почивките на Сидеров в чужбина са платени от негови "богати приятели", както твърди политикът.

"Да не мислите, че има регистър на "богати приятели", допълни той.

Председателят на Сметната палата отчете и резултатите от подадените декларации за парите и имуществото на магистрати и депутати.

По данни на ведомството са открити несъответствия в 152 декларации, като най-много са регистрирани в декларацията на депутата от ГЕРБ Стефан Господинов. Той е пропуснал да декларира вземания на стойност над 173 хиляди лева.

"Последствията са ясни – изпращат се имената на тези лица в Националната агенция по приходите и следват съответните данъчни проверки и ревизии”, категоричен бе проф. Димитров.

Той добави, че няма как той да коментира причините за нередностите, а този вид нарушение не се квалифицира като престъпление, заради което единственото последствие може да бъде публичността и евентуалното производство по данъчна проверка или ревизия.

"Възможно е да има и някаква проверка, свързана със съмнения за изпиране на пари, тъй като имената на тези лица се изпращат и на Държавната агенция за национална сигурност”, заяви председателят на Сметната палата.

Водещи

Най-четени