Можело да ни потрябват още пари от бюджета за бежанците 23.09 | 12:20

Това каза премиерът Пламен Орешарски, след като откри учебната година в Лесотехническия университет в София

От Кремена Бедерева

България към настоящия момент не е поискала финансова помощ от ЕС за справяне с бежанския поток от Сирия, но се готви да го направи.

Това каза премиерът Пламен Орешарски, след като откри учебната година в Лесотехническия университет в София, съобщава БТА.

Вече сме поискали техническа помощ, а това е първото условие, а по отношение на финансовата подкрепа ще конкретизираме по-нататък, добави Орешарски.

Той изрази опасения, че може да потрябват още пари от бюджета за проблема с бежанците. На този етап от Агенцията за бежанците не са поискали още пари, но се страхувам, че до края на годината може да потрябват, добави той.

Орешарски посочи, че на този етап сумите, които евентуално ще бъдат искани, не са смущаващи или драстично високи.

Министър-председателят посочи, че евентуалното затваряне на границата с Турция не решава проблема с бежанците и страната ни ще прибегне към това при драматично нарастване на броя на бежанците, което на този етап не се очаква.

Премиерът откри учебната година и новия библиотечно-информационен център в Лесотехническия университет.

"Чувствам се обнадежден, когато виждам лицата на много млади хора, които са избрали да продължат образованието си и имат ясна перспектива за себе си. Пожелавам ви този ентусиазъм и позитивна енергия, които винаги съпътстват първия академичен ден, да останат с вас през целия период на обучение", каза премиерът.

Той приветства стремежа на Лесотехническия университет да създаде академична среда, която не просто дава определена квалификация, но и насърчава студентите да проявяват предприемчивост и да мислят за своята успешна професионална реализация.

"Подобна прагматична насоченост е необходима на българското образование. В тази насока ще бъдат и мерките на ръководения от мен кабинет. Ще се стремим да постигнем по-тясна връзка между академичния живот и реалната икономика", заяви премиерът пред студентите и преподавателите.

"След няколко месеца упорита работа и въпреки че започнахме от нулата, сме на път да извоюваме европейски средства за България – специално за образованието за следващия програмен период до 2020 г.", отбеляза Орешарски.

"Впечатлен съм от библиотеката. Някога като зам.-ректор на УНСС отговарях за библиотеката. Имам някаква представа от този период. Опитахме се да направим по-добра библиотека, но това, което видях тук, много ме впечатли", отбеляза Орешарски.

Водещи

Най-четени