Момичето, станало жертва на полицейско насилие, е било и изнудвано 19.10 | 09:58

Адвокат: полицейският произвол се наказва с до 3 години лишаване от свобода

От Цанка Донкова

Става дума не само за престъпление при извършване на служебното задължение, но и за хулиганство от страна на служителката. При такива престъпления санкцията не е тежка до 3 години за обида, и до 5 години за длъжностно лице. Това стана ясно от думите на адвокат Марин Марковски в ефира на Нова телевизия, който коментира случай с полицейски произвол приложен върху младо момиче.

Борислава Латинова публично се оплака, че полицайка е се е държала с нея недопустимо. Момичето е било част от компания, която е била спряна от пътни полицаи от 4-то районно управление са за проверка. 20-годишната Борислава Латинова твърди, че е била унижавана, като е накарана от служителите на реда да се съблече гола до кръста насред улицата. Полицайка е започнала да я опипва неприлично и да си вкарва ръцете в дънките ѝ. По-късно бащата на момичето разкри, че служителката на реда е "бръкнала с пръст отпред и отзад" на дъщеря му. След случката момичето се опитва да подаде жалба още в петък, но се оказва, че това е невъзможно. Вчера (18 октомври) тя и баща ѝ са обикаляли обществените институции, но оплакването им можело да бъде прието едва в понеделник.

"Жалбата не можахме да подадем и в петък и вчера. Казаха ни елате в понеделник в рамките на работното време", заяви бащата на момичето. "Когато се касае за момиче на 20 години може поне някаква учтивост да покажат, макар и лицемерна", коментира още той.

Стана ясно, че освен унижена публично, Борислава сега е и изнудвана, че ще се разпространят нейни голи снимки от бруталната случка. "Изпратиха ми съобщение във Facebook да ме изнудват. После профилът бе блокиран", разказва момичето.

Оказва се още, че проверката, която е извършена на компанията е била рутинна. "Казаха ни, че е нормална проверка, поискаха ни документи. Всичко, което са ни питали сме си казали", разказва Борислава. Тя уточнява, че гаврата на служителката на реда е започнала, след като е станало ясно, че две момчета от компанията са имали вземане-даване със закона. Момичето предполага, че може би заради тях тя го е отнесла.

В същото време адвокат Марковски заяви, че случаят ще доведе до притеснения у всеки български гражданин при положение, че детето му е на улицата.

"Всички съобщения, които са излъчени по радио, телевизии и т.н. са основание за образуване на производство", посочи още юристът. Той допълни, че има много сериозна работа за прокуратурата, която трябва да се свърши. "Този случай е един малък тест дали прокуратурата работи", посочи адвокатът.

Той уточни, че в името на истината жалбата трябва да е подадена от момичето, за да има юридическа конкретност.

По думите му подобен тип претърсвания може да се извършват само при неотложни случаи като обискът е личен "Трябва да се извърши от дама и тя трябва да се отнася учтиво - да пази честа и достойнството", заяви Марковски.

Той посъветва семейството да потърсят съдействие от психолог. "Бих ви посъветвал, ако момичето има стрес след това, да потърси психиатър, да потърси психолог и да вземе документ за своето състояние. Няма съдия, който да поиска да не уважи молбата", посочи адвоката.

От своя страна бащата на Борислава уточни, че такъв е запазен още за утре сутринта.

"Искам да си седя вкъщи, да не ходя на лекции", коментира състоянието си момичето.

Близките на Борислава искат да направят митинги и протести пред полицията, събира се подписка.

Въпреки това бащата заяви, че не бива заради тази жена и тези хора, които са присъствали на гаврата да се плюе полицията. Той посочи, че много униформени са му се обадили да го успокоят, както и много свещеници.

Водещи

Най-четени