Москва иска затопляне на отношенията със София 02.02 | 14:03

Близо 10 години Путин не е бил на посещение в България, казва посланик Анатолий Макаров

От iNews.bg

Москва иска затопляне на отношенията със София. Това стана ясно от думите на руския посланик у нас Анатолий Макаров. "През миналата година започна да се забелязва позитивен прелом в този застой, който съществуваше дълго време в българо-руските отношения. Трябва да се направи всичко, за да не се повтаря той повече", каза той пред БНР.

Посланикът допълни, че през 2016 г., след 5-годишно прекъсване, отново се състоя заседание на Междуправителствената комисия по търговско икономическо сътрудничество между Русия и България. Два пъти се провеждаха и телефонни разговори между Владимир Путин и Бойко Борисов. Бяха проведени контакти по парламентарна линия, също така по културно-хуманитарна. Много добре се развиваха и отношенията между православните църкви на двете страни. "Когато пристигнах в България, почувствах, че е на лице едно добро начало на нов етап в нашите отношения, отбеляза Макаров.

Той каза още, че много би искал да развие отношенията между България и Русия и те да вървят напред. Според него е проблем, че за последен път кракът на Путин е стъпил в България през януари 2008 г. "Скоро ще имаме антиюбилей, ако продължаваме така. През следващата година ще се навършат десет години от последното посещение на Путин тук. Разбирам, че никой още не е поканил руския президент в България, но би било много добре за двустранните ни отношения той да дойде. Все пак обаче такава визита трябва да бъде подготвена", каза още руският посланик.

Водещи

Най-четени