Москов: НЗОК се съобрази с част от исканията на джипитата 30.03 | 17:28

Личните лекари няма да бъдат глобявани, ако раздадат повече направление

От iNews.bg

Частта от мотивираните искания на личните лекари бяха взети предвид в решението на Националната здравоосигурителна каса и в промените в Наредбата за пакета от дейности, гарантирани с бюджета на НЗОК. Като пример той посочи, че в Наредбата е върната възможността за 24-часов ангажимент на личния лекар спрямо пациент. Това обясни от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Петър Москов, който тази сутрин беше привикан от БСП да даде обяснения пред народните представители предвид протестите на личните лекари.

Здравният министър заяви, че в проекта на решение на НЗОК 4-те профилактични прегледи за диспансеризирани пациенти от артериална хипертония са били отново прехвърлени като 2 при личния лекар и 2 при кардиолог в доболничната помощ. "Сега запазваме възможността на пациентите за 2 прегледа при специалист, но връщаме и възможността личният лекар да може 4 пъти да преглежда пациента, което е допълнителен ресурс от порядъка на 4.3 млн. лв.”, посочи Москов, цитиран от БГНЕС.

Здравният министър подчерта, че задължително да има критерии за оценки на това как се обслужват пациентите както при личните лекари, така и в болничните заведения. "Не мога да приема нежеланието дали на Българския лекарски съюз или на лични лекари, да има ясни критерии за резултат от дейността. Трябва да има критерии каква част от пациентите, които личният лекар преглежда, диспансеризира, е било нужно да стигнат на по-горните нива в доболничната помощ или в болница”, смята Москов.

Министърът каза още, че вчера е чул от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. "Приемам това, въпреки че бях поел този ангажимент и във връзка с техните искания върнахме профилактичните прегледи за хипертоници. Всички процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре в системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на НЗОК”, категоричен бе той.

Друго нещо, по думите на Москов, което НЗОК ще върне в методиката си, е отмяната на възможността личните лекари да бъдат санкционирани за надвишаване на бройката отпуснати направления. "Досега Касата ги глобяваше. Сега тя ще върне позабравено правило, което винаги е било искане на личните лекари. Чрез него, когато в Районната здравноосигурителна каса се изчерпи общото количество направления, тогава вече ще влизат в сила санкциите”, обясни Москов.

Водещи

Най-четени