Мохд Абуаси обвини Николай Младенов за политиката, която е водил 24.11 | 16:55

По думите на експерта терористи са влезли в страната ни още преди месеци

От Елица Елефтерова

В България има сирийски терористи. Това заяви д-р Мохд Абуаси от Центъра за Близкоизточни изследвания пред "Нова телевизия”. Абуаси посочи, че лоялността на тези хора не е към Сирия, а към въоръжените групировки, които се намират там, например " Ал Кайда” и други терористични организации. По думите на Абуаси много от тях, освен това открито твърдят, че защитават определени групировки.

"Тези хора работят като каналджии срещу 1200 евро. 600 евро остават за тях, а другите 600 евро отиват за въоръжената опозиция там”, посочи експертът. Сроден него така практически тези хора поддържат опозицията там.

Според Абуаси има политически ангажименти за подпомагане на опозицията там. Това е направено от бившия министър на външните работи у нас Николай Младенов, който в момента работи в ООН на високоплатена работа. Това, според Абуаси, е защото е поемал определени политически ангажименти.

Младенов е имал добри отношения с Израел и САЩ и е бил много краен в изказванията си. "Соломон Паси дори беше по-умерен в политиката си”, посочи той. По думите му Младенов е заявил, докато е бил на посещение в Израел на 17 януари 2013 г., че всяко нападение срещу Израел е като нападение срещу България.

Абуаси попита риторично "Каква е ползата за България да се привика въоръжената опозиция от Сирия на среща в Правец? Според експерта много хора, които са терористи са получили още отдавна статут в България и от месеци са в страната ни.

Абуаси е на мнение, че границата трябва да бъде затворена. Аз съм "за” да бъде издигната стена, категоричен е той.

Ексепртът посочи, че вече 700 хил. сирийци се намират в Турция. "Представете си, че бежанците в България могат да станат 30-40 хил. - това няма ли да е източник на престъпност и на ксенофобски прояви, защото България не може да се справи с тях”, посочи той.

Българите не могат да си намерят работа какво остава за сирийците, разсъждава Абуаси. Относно идеята на Нидал Алгафари да се заселват бежанци в Странджа, Абуаси заяви, че това е открита провокация, защото освен всичко друго в България има и арабофообия. 

Водещи

Най-четени