Мощна експлозия на газова бутилка разтресе цял жилищен блок 10.04 | 15:10

Инцидентът по чудо не взе жертви

От Теодора Кокаланова

Газова бутилка по чудо не взе жертви, след като предизвика силна експлозия в жилище в Смолян. Мощният взрив в кооперация на улица "Спартак" в центъра на Смолян стресна жителите на квартала около 17 часа в сряда (9 април).

Веднага е подаден сигнал на тел. 112. На етажа в този момент бил само 58-годишният Тодор Пелтеков. Мъжът включил бойлера, вързан към битова газова бутилка, за да се изкъпе. Преди да влезе, пуснал електрическа печка да стопли помещението. Въпреки че усетил миризма на газ в коридора, където в ниша била газовата бутилка, влязъл в банята.

От искра от печката и изтеклата газ се получила експлозия, която буквално избила дограмата и част от стената на прозореца на стаята по пътя на ударната вълна и подпалила килима.

"Всички се чудят как се е разминало да не пострада Тодор. Ударната вълна изобщо не е засегнала банята и него. Толкова силна беше, че разтресе цялата сграда и дори покрива, но няма щети на другите етажи", разказват уплашените съседи.

Пожарната бързо потушила пламъците на етажа, съобщи marica.bg. Пелтеков признал пред огнеборците, че от много години има газовата бутилка, но никога не е проверявал дали е изправна. 

Водещи

Най-четени