Музей, кино или театър – вие кое предпочитате? 22.05 | 14:00

НСИ отчете изненадващи резултати

От Теодора Кокаланова

Националният статистически институт отчете това от което голяма част от българската аудитория и най-вече младежката може би се изненадала. "Броят на посетителите в музеите на страната рязко се е вдигнал и почти е стигнал броя на посетителите в кината и театрите", съобщи проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. 

По думите му, въпреки че броят на посетителите в дните с безплатен вход няма как да бъде отчетен, се забелязва значително повишение на младите с интерес не само към музейната експозиция, но и към опознаване на българската ни история. 

Входът в Националния исторически музей бе безплатен в дните около Коледа, Нова година, 19 февруари, на Велика събота, Гергьовден и Нощта на музеите. Според данните, в музея за 8 часа са влезли по 30 000 души на ден, т.е. общо 210 000 души. А годишно музея се посещава с билети от 252 000 души. Като се има предвид, че на 23 и 24 май музеят ще бъде отново с безплатен вход в чест на Празника на българската писменост и култура, то е явно, че посетителите поне в НИМ с билети и без билети ще се изравнят.

"Надяваме се в края на 2014 г. НИМ да има половин милион посетители. За сравнение – през 2001 г. е имал едва 31 000 посетители годишно", заяви проф. Димитров. Според историка подходящото за разходки време приканва хората да прекарват значително по-голяма част от времето си сред природата. А сред нея вече има доста музеи на открито.

С европейски пари в последните години бяха реставрирани крепости, църкви и манастири, информира агенция "Фокус". Към тях се присъединяват крепостите Царевец, Плиска, Преслав, Ловеч, Шумен и Калиакра, църквите при Белчин, Созопол, Акра (при Черноморец), Урдовиза (Китен), Бяла (Варненско), Ялата (Каварна), Минерални бани (Хасковско), Мезек (Свиленградско), Маточина (пак там), Самуилово кале (Петричко), Траянови врата, Овеч (Провадия), Мездра, остров "Св.Анастасия" до Бургас, Перистера (Пещера), Перперек, "Св.40 мъченици" и "Св.Петър и Павел и Св.Димитър" във Велико Търново, Земенски манастир, църквата в Добърско, Боянската църква, Вила Армира в Ивайловград, крепостта Петрич при Асеновград, Татул (Кърджалийско).

Мнозина от вас най-вероятно са били в едва 1/3 от тези спиращи дъха с красотата си места. Затова стягайте багажа и направете уикенда си незабравим - горещото време определено ще ви осигури необходимото настроение и прекрасно поле на изява за това. България със сигурност има какво да покаже на пазара на културно-историческия туризъм. Не само ще се насладите на прекрасната българска природа - тя за пореден път тя ще ви докаже своето величие. 

"И не забравяйте да гласувате на предстоящите евроизбори. 80 % от парите за реставрация на горепосочените обекти идват по европейски програми", добави проф. Божидар Димитров.        

Водещи

Най-четени