Муса проповядвал: „Християните да горят в ада!“, твърди таен свидетел 20.10 | 17:11

Мюсюлманите не били длъжни да зачитат държавните институции и законите, зовял проповедника

От iNews.bg

Ахмед Муса Ахмед призовавал в проповедите си мюсюлманите да се присъединят към "Ислямска държава" с всички средства. Самопровъзгласилият се имам убеждавал, че това е религиозно задължение на всеки мюсюлманин. Той заявявал, че "християните трябва да горят в ада". Това твърди в днешните си показания таен свидетел по делото в Пазарджик срещу Ахмед Муса и 13-те имами за проповядване на радикален ислям и джихад, съобщава "24 часа".

Съдия Кристина Пунтева изчете в съдебната зала показанията в присъствието на прокурорите, защитата и самите обвиняеми. Те са записани в протокола за разпит на свидетеля, който Пунтева проведе в отделно помещение, за да не бъдат разкрити самоличностите им.

Салафизмът бил основа за проповедите на Ахмед Муса Ахмед. Той убеждавал, че вярващите трябва да зачитат и да се подчиняват единствено на шериата. Мюсюлманите не били длъжни да зачитат държавните институции и да спазват законите.

От свидетелските показания става ясно, че Ахмед Муса открито е заявявал, че християните трябва да горят в ада. "Той не изпитвал никаква толерантност към останалите религии", посочва свидетелят.

Той е слушал проповедите на Муса в джамията "Абу Бекир" в пазарджишката циганска махала и по интернет. За някои от твърденията си се позовава на близки сподвижници на имама.

Свидетелят разкрива още, че Ахмед Муса поддържал постоянни контакти по социалната мрежа със сподвижници в Германия. Освен това е получавал пари от Турция. Именно с такива средства той е финансирал превода на книгата "Вероотстъпничество", направен от подсъдимата Александрина Ангелова.

В рамките на съдебния процес в Пазарджик ще бъдат разпитани общо шестима тайни свидетели.

Водещи

Най-четени