Мутафчийски: Запасите от лекарства за Covid-19 вече са съществени 13.04 | 14:30

Получаваме голяма пратка с медицински консумативи от ОАЕ

От iNews.bg

На редовния брифинг за ситуацията около разпространението на новия коронавирус ръководителят на Националния оперативен щаб за борба със заболяването проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че "вече запасите от лекарства са съществени за решаване на проблемите"  и здравните заведения разполагат с количества, с които може да бъдат лекувани над 16 хиляди души – "като пълни дози за лечение":
"Вчера и онзи ден постъпиха и в България вече са 15 хиляди дози лекарства хлорохин фосфат – от една страна, както и за още хиляда пациенти, повече от 7500 еднократни дози с хидроксихлорохин фосфат" , каза проф. Мутафчийски. Той добави още, че се води се разговор и с проф. Тони Веков за българско производство на лекарство за лечение на коронавирус, очаква се суровина за него.
"Ние сме имали предварителни разговори с него още преди четири седмици, когато беше заявено такова намерение. Това нещо ще се случва, да, ще има и българско производство".
Мутафчийски допълни още , че
големи количества медицински консумативи са получени от Обединените арабски емирства
по сделка, реализирана от частни компании:
"Вчера същото е беше извършена една сериозна акция по размяна - по инициатива на две български фирми, които изнесоха 32 тона храни за Обединените арабски емирства и съответно България е получила 15 тона медицински консумативи. Българската държава не е заплатила нито лев за това нещо и, транспортът също е поет от фирмите. Това е много сериозно количество, защото медицинските консумативи са в предпазни средства, маски, ръкавици и  костюми".
От правителствената пресслужба съобщават детайли по сделката, като посочват, че България е изпратила два самолета ( 32 тона храни) за Обединените арабски емирства. В замяна на българските зеленчуци, месо и млечни продукти, Абу Даби ще ни предостави 15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна.
Министърът на икономиката Емил Караниколов е пътувал до Абу Даби и е провел  среща с държавния министър в правителството на eмирствата Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. Двамата са обсъдили двустранното сътрудничество в контекста на предизвикателствата в пандемията Covid-19.

Водещи

Най-четени