Мутафчийски: Ремдесивир е противопоказен при алергии 30.10 | 11:20

От iNews.bg

Алергиите са абсолютно противопоказни за лекарството "Ремдесивир". Първоначално "Ремдесивир" ще бъде използвано за тежко болни, които са в интензивното отделение. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред журналисти по време на разпределянето на лекарството "Ремдесивир" на регионалните здравни инспекции.

"Естествено, че не може абсолютно всички хора да се възползват от "Ремдесивир", най-малкото заради ограниченото му количество, пък и не е необходимо при пациенти, които са със слабо изявени симптоми, които са подходящи за домашно лечение. Първоначално това е за тежко болни, които са в интензивното отделение", посочи още той, цитиран от "Фокус".

Професор Мутафчийски обясни, че не може да даде точна статистика и брой на хората, на които е помогнало лекарството, като поясни: "Цялото количество, което сме имали ние, във ВМА, вече е изчерпано".

Относно това, дали ще стигнат новите доставки, той заяви: "Никога не стигат някои неща, но за тежко болните това ни дава спокойствие в близките дни да посрещнем следващата пратка".

Ген.-майор Мутафчийски отбеляза, че предстои да се види какво количество от медикамента ще има за ВМА.

"Противопоказанията са доста дискутирана тема за този препарат, но отново може да се каже със сигурност, че алергичните реакции са абсолютно противопоказание за прилагането на този препарат", коментира още началникът на ВМА.

Водещи