Мъж на годината 2011 стана Стефан Стойчев 05.01 | 22:23

6804 души гласуваха за спасителя от АМ "Тракия"

От Кремена Бедерева

Спасителят от магистрала "Тракия" Стефан Стойчев е Мъж на годината 2011. В цялата история на класацията той е първият обикновен човек, който я оглавява.

29-годишният Стефан от Чирпан, който през миналото лято помогна на много хора да се измъкнат от катастрофиралия автобус на магистралата близо до Пловдив, застана на чело в анкетата на Дарик радио след онлайн гласуване. 6804 души дадоха вота си за него.

Актьорът Христо Мутафчиев и треньорът по борба Симеон Щерев, които също бяха номинирани за отличието, останаха съответно на второ и трето място. За Мутафчиев гласуваха 435 души, а за Щерев 407 души.

Резултатите от конкурса бяха обявени тази вечер на церемония в Младежки театър "Николай Бинев". Победата в него на Стефан Стойчев слага край на дългогодишната традиция престижната титла да отива предимно при политици и спортисти.

Семейството му, както и родителите му, присъстваха на церемонията в Младежки театър, на която той беше обявен за Мъж на годината 2011. Стефан Стойчев вече е притежател на уникална сабя, на която е гравирано името му. Тя е изработена от Васил Попов - президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар". Връчи му я изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев. Заради старо поверие Стойчев я откупи от Радев с монета. Според вярването, така тя никога няма да застане между двамата.

Единствената дама, която получи награда по време на церемонията "Мъж на годината", се казва Милена Николова - Миленита. Екипът на Дарик я обяви за "Мис чар".

Освен заради музиката, която прави, тя си заслужи отличието и заради участието си във филма на Димитър Коцев - Шошо "Лора от сутрин до вечер", в който показа, че актьорският талант е дарба, която или притежаваш, или не. Миленита има малка роля и в сериала на БНТ "Под прикритие". "Мис чар" е награда за цялостното й чаровно излъчване.

На церемонията в Младежки театър Дарик връчи и още няколко допълнителни награди. За момчетата, които през миналия юни изрисуваха паметника на Съветската армия в София, е отличието "В крак с времето".

Точно това бяха написали те под войниците, които преобразиха като Супермен, Капитан Америка, Жокера от "Батман", Дядо Коледа, и които бяха истинска атракция за софиянци. Акцията на младежите, които наричат себе си Destructive Creation, всъщност не беше заличена с измиването на монумента, а остана сред събитията, които макар и да са спорни, безспорно са оригинални и атрактивни.

Destructive Creation не присъстваха лично на събитието, а вместо тях на сцената на театъра излязоха момчетата от New Generation Arts, преоблечени като героите, в които се бяха превърнали за кратко съветските войници.

Отец Андон Шавулев от храма "Въведение Богородично" в Благоевград взе приза "Дух на добродетелност". Освен че е свещеник, той е и треньор по бокс на младежи от дома за деца, лишени от родителска грижа в града. Благодарение на него много от тях вече имат спечелени медали от различни първенства. Отецът, който преди години също е практикувал този спорт, учи своите възпитаници не просто на силата на юмруците, а и на силата на духа.

83-годишният режисьор Рангел Вълчанов беше обявен за "Легенда". Отличието е в знак на уважение и обич към човек, който не просто създаде някои от най-добрите филми в българското кино, но демонстрира достойно поведение и извън професионалния си живот.

За тримата номинирани за 19-то издание на Мъж на годината се гласуваше онлайн в сайта manoftheyear.bg в продължение на 21 дни - от 9 декември до 29 декември 2011 г. (включително).

7646 души се включиха в избирането на победителя. Обработените данни от онлайн гласуването показват, че за Стефан Стойчев вота си са дали повече мъже - 3879. Жените, посочили го за победител, са 2925.

От родния му град Чирпан в допитването са се включили 368 души. До един гласовете им са отишли за Стефан. Най-активни в конкурса са били българите между 28 и 37 годишна възраст.

2568 софиянци са гласували за един от тримата номинирани за отличието. Следват ги жителите на Варна, откъдето са 539 от всички получени гласове, Пловдив (522), Стара Загора (370), Бургас (266).

Водещи

Най-четени