Мъж се барикадира в дома си в Лясковец, уби полицай* 14.03 | 08:11

Нападателят стреля по хората

От Мая Александрова

Мъж се барикадирал в къщата си в Лясковец и стреля по хората от нея. Има убит полицай и трима ранени. Мъжът е 53-годишен, психичноболен. Притежава незаконен боен арсенал. При спецакция полицията се опитала да конфискува оръжието му, той се барикадирал и започнал да стреля.

Мъжът се казва Петко Савов, обяви кметът на града. Имал е собствен бизнес.

Той неотдавна заплашвал и децата от училището, срещу което е къщата му. Хвърлял и буркани по тях. Не им позволявал да използват спортните съоръжения в двора на училището и ги е заплашвал. Самият директор на училището разлепил съобщения по стените учениците да внимават и да не се доближават до дома.

Главният секретар на мвр Светлозар Лазаров потвърди, че има убит полицай. В ефира на Нова телевизия Лазаров заяви, че проблемът с този човек датира още от 2010 г. От тогава разполага с оръжие и боен арсенал и отказва да ги предаде.

"Не искам да коментирам какво е направила полицията", каза главният секретар на МВР, попитан какво са свършили органите на реда за 4 години по казуса. По думите на Лазаров е имало планирана операция от вчера, която имала за цел именно да влезе в дома на Савов и да отнеме оръжието му.

В момента районът е отцепен. На място има окръжен прокурор и районен прокурор.

За щастие няма опасност за живота на ранените полицаи.

Преди години Петко Савов е работил в БДЖ с баща си. Работил е известно време в Англия, но в момента е безработен и живее с майка си.

Инцидентът е възникнал между 5-5.30 часа сутринта, според човек от общината, пожелал да остане анонимен. Според него Петко бил нормално момче, но от около 5 години настъпила промяна и започнал да се кара с комшиите и да заплашва децата от училището, предаде в. "24 часа".

Служители на газопреносната фирма са прекъснали газа в жилището. Целта е да се предотврати евентуален взрив. Петко Савов се е барикадирал на първия етаж. Хората от втория и третия етаж на кооперацията са евакуирани.

Водещи

Най-четени