Мъжете пият бира три пъти седмично, жените - веднъж 13.11 | 14:17

Варненци, бургазлии и плевенчани пият най-много бира

От Ралица Стоянова

55% от българите консумират бира поне веднъж седмично. Мъжете консумират кехлибарената напитка средно 3,1 пъти седмично, а жените – веднъж в седмицата. Това показват резултатите от проучване, извършено през месец септември в регионите София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана.

Повишава се информираността и разпознаваемостта на качествата на пивото от българския консуматор. 20% от анкетираните разпознават бирата като натурален продукт, съдържащ изцяло естествени съставки – малц, хмел, бирена мая и вода. 34% от консуматорите, които пият бира поне веднъж седмично, определят пивото като продукт с високо качество, а 43% считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот и хранене. 66% от редовните консуматори на бира считат, че кехлибарената напитка се съчетава добре с храни и се използва като важен елемент в кулинарията.

Изследването проследява и каква е честотата на месечна консумация на пиво през септември сред пълнолетното население в деветте града. По този показател морските региони Варна и Бургас се намират в челната тройка заедно с Плевен. За сравнение Бургас беше на първо място по честота на консумация на бира и през месец юни.

В разгара на летния сезон пълнолетните българи пият бира средно 10 пъти месечно, а през септември – средно 8 пъти. Според маркетолози от бранша, през лятото голяма популярност, особено сред консуматорите на възраст 20 – 38 години, са имали новите за нашия пазар бирени миксове - комбинация от фруктов сок и пиво. Около 7% от обемите, реализирани през горещите месеци, са именно този тип бири.

Консумацията на пивото заема 32% от общия пазар на алкохолни напитки в страната. По този индикатор сме на 22 място в страните от ЕС.

През зимните месеци продажбите на вече традиционните за сезона тъмни бири е вероятно да достигнат 10-12% и категорията като цяло да има ръст, прогнозират от Съюза на пивоварите в България.

Водещи

Най-четени