Мъжът на Захариева и проектант на "подпорната стена" за Алепу: Там няма природа 10.06 | 10:50

Точно това ни мотивира да работим на обекта, заяви управителят на архитектурно бюро "А и А Архитекти" Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева. Бюрото е проектант на гигантския строеж на плажа, който всички виждат като хотел, но всъщност по документи е противосвлачищно съоръжение

От iNews.bg

На Алепу природа няма, тя е унищожена от свлачището. Имахме избор или да остане там един кратер, или да създадем един продукт с добавена стойност. Точно това ни мотивира да работим на обекта, заяви управителят на архитектурно бюро "А и А Архитекти" Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева. Бюрото е проектант на гигантския строеж на плажа, който всички виждат като хотел, но всъщност по документи е противосвлачищно съоръжение. Безобразията по морето намаляват, а този обект не е сред тях, коментира още архитектът.

В студиото на Би Ти Ви Захариев показа снимки на района отпреди строежа, които показват изровен от свлачището склон над плажа. В същия дух беше и изявлението на бюрото вчера, че природата е унищожена от свлачището, а не от строежа. В същото време проектантът обясни, че в момента строителството е спряно по изискване на режимите в мрежата от защитени територии "Натура 2000", тъй като в района гнезди рядък вид птица.

Шахтите в единия край на терена осигуряват достъп до подземната му част, обясни за пореден път Захариев. Противосвлачищното съоръжение има акт за въвеждане в експлоатация, което означава, че то действа и свлачището е спряно, уточни той. Асансьор обаче няма все още, тъй като той ще е необходим в бъдеще, когато конструкцията бъде засипана. От самото начало в района е известно, че се строи курортно селище, не сме крили нищо, статутът на земята е променен през 2007 г., много преди ние да започнем работа по проекта, обясни архитектът.

По план може да се строи на 6 метра от бреговата ивица, каза Захариев на въпрос на какво разстояние ще бъдат най-близките сгради до морето. Да, конструкцията е грозна, но защото не е завършена, обясни той. Същата фраза обикаляше и "Граф Игнатиев" по време на злополучния му ремонт. 

Нито аз й се меся във външната политика, нито тя на мен в проектирането, коментира Захариев за съпругата си.

Водещи

Най-четени