Мъртвото вълнение - най-големият ни страх през лятото 01.07 | 20:30

Опасните течения са основната предпоставка за инцидентите по родното Черноморие, смятат експерти

От Теодора Кокаланова

"Мъртвото вълнение е основна предпоставка за инциденти в морето", съобщи Николай Иванов, началник на службата по водно спасяване в Бургас.

По думите му от всички инциденти, които се случват по плажовете, по-голямата част са при мъртво вълнение. Иванов уточни, че то се появява винаги когато задуха силен вятър и са на лице големи вълни. Друга предпоставка е плажуването на неохраняеми плажове.

"Голяма част от статистиката сочи, че удавянията са на хора от вътрешността на страната и се случват на неохраняеми плажове там, където няма кой да помогне на нуждаещите се", допълни Иванов. 

Той отбеляза, че миналата година повечето удавяния са се случили при много бурно море на неохраняеми плажове. "Това само по себе си говори, че хората пренебрегват времето докато не се случи най-лошото", каза Иванов.

Той апелира за пореден път хората да се вслушват в заповедите на спасителите и да посещават охраняеми плажове. Иванов обърна внимание и на родителите да са по-внимателни с децата си на плажа и когато има червен флаг да не ги пускат във водата.

Водещи

Най-четени