Мюфтийството: Свободата на словото да не се ползва за оскверняване на религиозни светини 09.01 | 12:39

Позицията на български мюсюлмани за атентата в Париж

От iNews.bg

"Главно мюфтийство високо уважава едно от достойнствата на демокрацията, а именно свободата на словото, но смятаме, че то е средство за изразяване, за защитаване на каузи, а не за оскверняване на религиозни светини", се казва в декларацията на Главното мюфтийство относно терористичния акт в офиса на френското издание Charlie Ebdo, при който трима ислямисти отнеха живота на 12 карикатуристи и журналисти.

"Ние, представителите на българските граждани, изповядващи исляма, остро осъждаме отнемането на живота на невинни хора. Животът е неприкосновен дар от Всевишния и само Той има правото да се разпорежда с него, независимо от религиозните убеждения на личността. Ударът над "Шарли Ебдо” е удар над всички мюсюлмани. Силно сме притеснени, че с подобни действия се цели използването на религията с цел неправомерен натиск над мюсюлманите и човечеството по света и маргинализиране на исляма", се казва в позицията на представителството на мюсюлманското вероизповедание.

От мюфтийството изтъкват, че религиозните убеждения на мюсюлманите не пораждат насилие и тероризъм, а терористите не могат да принадлежат към мюсюлманската ценностна система.

"Ислямската религия е изпратена, за да донесе на човечеството милост, спокойствие, мир, сигурност и щастие и то не само на този свят, а в отвъдния. Главно мюфтийство поднася своите искрени и сърдечни съболезнования на семействата на загиналите и на целия френски народ", се казва още в декларацията.

Водещи

Най-четени