Мюфтийството води 52 дела за 83 вакъфски имота 10.09 | 09:35

13 от тях са джамии

От Христина Рафаилова

В рамките на една година Главното мюфтийство е завело 52 дела за връщането на 83 вакъфски имота. Това казаха  зам. главният мюфтия Ведат Ахмед и главният секретар на религиозната институция Ахмед Ахмедов пред БТА. 

13 от имотите, към които вероизповеданието предявява претенции, са джамии.  

Повечето дела са водят за собственост, национализирана по време на комунистическия режим, преди него и по време на Прехода, обясниха те. Сред тях са "Ибрахим паша" в Разград, Ески джами в Стара Загора, която в момента е музей на религиите. 

Мюфтийството иска да се върне и джамията във Враца, в която сега се помещава екоценър, както и Кармъзъ Дажани в Карлово, която в момента пустее. Претенции има и към сградата на Историческия музей в Кърджали, която е бивш религиозен храм. Сред оспорваните имоти са и джамиите в Кюстендил, в Гоце Делчев, в Самоков. 

До този момент делата са етап  размяна на документи, обясни Ахмедов. Той коментира и претенциите към имоти в Кюстендил, които разбуниха духовете в града. Причната за това е, че в исканите от вероизповеданието площи попада паметника на Ильо Воевода. Главаният секретар отрече монументът да се намира на искания от тях имот. Той определи спекулациите около случая целят ескалиране на етническо напрежение за извличане на дивиденти от крайни националистически партии

В страната към момента има 1 550 джамии и месджиди (малки молитвени домове).  Около 200  от религиозните храмове не функционират заради липса на имами, заради проблем със собствеността или належащата нужда от ремонти.

Действащите джамии са около 1 300, колкото са и имамите в страната. От тях 600 работят  без заплати. Възнагражденията за останалите духовници идват от  дарения на мюсюлманската общност. 

От мюфтийството информираха, че ремонтът на столичната джамия Баня Баши  не е реализиран.

Миналия месец след посещението си у нас турският вицепремиер Бекир Бозда намекна, че страната му ще предяви претенции към вакъфските имоти. По време на посещението си в България той огледа редица джамии. 

Водещи

Най-четени