Мюфтийството изгуби още едно дело 06.03 | 21:40

Русенският районен съд отхвърли като неоснователен иска на за вакъфски имот

От Мая Александрова

Русенският районен съд, отхвърли като неоснователен иск на Главното мюфтийство за вакъфски имот. Мюсолманското вероизповедание претендира за 2477 кв. м частна общинска собственост в село Кошарна, без построения здравен дом. Решението може да се обжалва пред окръжния съд, съобщи в. "Труд".

Джамийското настоятелство в селото има акт за собственост от 1927-1931 г. за джамия и къща с 6 дка двор. През 1928 г. с приетия регулационен план на Кошарна имотът е разделен на две, за да се прокара път. Така молитвеният храм и обслужващата сграда попадат в два квартала.

С решение на Общинския съвет в Сливо поле от 2005 г. теренът е обявен за частна общинска собственост, където вече са построени "Здравен дом" и "Търговска сграда".

От община Сливо поле отхвърлят иска и представят акт за държавна собственост на имота, придобит по давност.

Магистратите се мотивират, че "няма данни имотът да е одържавен, отчужден или завзет не по установения ред". Той не е и отнет незаконно, което прави иска неоснователен, се казва в съдебното решение.

Районното мюфтийство в Русе пък настоява от години държавата да му върне собствеността върху бившия хотел "Балкан" като вакъфски имот. Целта на установителния иск е да се отмени актът за държавна собственост на имота от 2005 г.

След доброволната подялба оттогава държавата още притежава идеални части като съсобственик в сградата на пл. "Хан Кубрат". Делото в окръжния съд още не е приключило.

В момента сградата се руши, стените в коридорите и заключените стаи се пукат. Наематели са останали само на партера, където има обменно бюро и увеселително заведение.

Дори да си върне хотела изцяло, Мюфтийството ще трябва да намери пари за основен ремонт.

В края на миналия месец Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи заяви, че мюфтийството "не дава" имотите, които са му били собственост и няма да се откажат от претенциите си за възстановяване на имотите.

На 14 януари Община Карлово спечели делото, заведено от главното мюфтийство за площ в центъра на града. От мюсюлманското вероизповедание претендираха за реституция на зелените площи, намиращи се в близост до читалището "Васил Левски".

В края на миналата година Старозагорският окръжен съд отхвърли иска на Мюсюлманското изповедание за Ески джамия.

Водещи

Най-четени