Мюфтийството не се отказва, ще води борба за имотите 28.01 | 20:01

Процесът за правоприемството ще реши делата за собственост

От iNews.bg

Мюфтийството няма да се откаже от съдебната битка за вакъфските имоти. От съобщение на религиозната институция стана ясно, че ще заведе ново дело за установяване на правоприемство.

"Не е вярно, че Мюсюлманско изповедание или Главно мюфтийство има претенции за 1500 имота. Не е вярно, че с въпросното дело мюфтийство е загубило съдебен спор, за който и да е било имот. Не е вярно, че според решение или определение на ВКС мюфтийството не може да установи правоприемство между Мюсюлманско изповедание и съществувалите преди 1949г. Мюсюлмански вероизповедни общини и други юридически лица", казват от Мюфтийството.

Според тълкуванията на религиозната институция с днешното определение ВКС нито казва, че Мюсюлманско изповедание или Главно мюфтийство е собственик или не, на който и да е било спорен недвижим имот, нито се казва, че Мюсюлманско изповедание не е правоприемник, на което и да е било юридическо лице на мюсюлманската общност съществувало преди 1949 г.".

С определението се потвърждава Решение на Софийски апелативен съд, с което е обезсилено решение на Софийски градски съд, относно вписано решение за правопримество. Според актовете (решение и определение) на САС и ВКС, не по този ред се установява правоприемство – охранително производство, по реда на исковото производство.

В позицията на Главното мюфтийство се казва, че поради непрецизна редакция на Закона за вероизповеданията, текстът, който урежда възможността за установяване на правопримество носил белезите и на охранително и на исково производство, поради което делото бе заведено в охранително производство.

След тълкуването в актовете на САС и ВКС, Мюсюлманско изповедание е длъжно и ще се съобрази с виждането на САС и ВКС и ще заведе дело съгласно сочения за правилен от ВКС ред.

"Което отново не спор за собственост, на който и да е било имот, а иск за установяване на правоприемство. Споровете за собственост на имоти са в различни съдилища според местонахождението на имота и са неповече от 30 дела за приблизително същия брой недвижими имоти. Като въпросът за правоприемството е от значение за правилното решаване на споровете за собственост", изтъкват от Мюфтийството.

Водещи

Най-четени