НАП започна проверка на внушителните сметки на властта в КТБ 11.02 | 15:13

Данъчните ще търсят съответствие на доходите на политици, министри и магистрати

От iNews.bg

Данъчните са започнали проверка за съответствие на доходите на фигуриращите в списъците на синдиците на КТБ висши държавни служители и магистрати с особено големи депозити , съобщиха от Националната агенция по приходите - НАП.

Не е ясно кога ще приключи проверката, нито дали резултатите й ще бъдат оповестени публично. Повод за проверката стана публикуването на няколко списъка с влоговете на физически и юридически лица, парти и дори банки, които са си държали влоговете на преференциялна лихва в банката.

Списъкът с физическите лица пък съдържа висши бивши и настоящи държавни служители – магистрати, дори членове на ВСС, депутати, министри и зам.-министри, бивши директори на силови структури. В повечето случаи сериозните банкови сметки, стотици хиляди и дори милиони, са депозирани от съпруги и други близки роднини на хора на висши постове.

Междувременно синдиците признаха, че са допуснали грешки в списъците с влоговете на партиите в КТБ. Вчера бе обявено, че БСП-Областен съвет Варна има влог от 1 064 964 лв., а днес, след като лидерът на БСП Михаил Миков поиска проверка, стана ясно, бе уточнено, че наистина е допусната грешка и депозитът е 85 111 лв.

Обединен блок на труда няма 1 милион лева на влог, а само 9 929 лева. Според вчерашния списък "Глас народен" на Светльо Витков има два депозита от по 44 376 лв. и 840 000 лв., а днес сумите вече са 120 000 и 146 037 лв.

При ДСБ ситуацията пък е обратната. Според първоначалният списък, пуснат вчера, партията на Иван Костов имаше влогове за 120 000, 146 000 и 9 929 лв. След направената днес корекция се оказа, че партията е била депозирала в КТБ 1,065 млн. лв. и 1.367 млн. лв.

 

Водещи

Най-четени