НАП и полиция търсят контрабанда на пазара в Димитровград 18.11 | 16:35

Акцията е част от масираните проверки за вносни стоки и укриване на данъци, започнали по-рано през годината

От iNews.bg

Съвместна акция на Националната агенция за приходите, полицията и жандармерията се проведе рано тази сутрин на пазара в Димитровград. Автомобили на полицията и жандармерията бяха разположени в различни части на тържището, за да завардят изходите. Проверките започнаха при отваряне на обектите към 6:00 ч. Голямата част от търговците са успели да избягат при появата на данъчните, разказаха очевидци пред БГНЕС. Много от търговците не искаха да говорят с журналисти, защото се страхували от актове.

Акцията на димитровградския пазар е част от мащабната операция на службите по пресичането на данъчните измами при търговията на така нареченото турско и китайско карго, уточни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Операцията се ръководи от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и има за цел да проследи движението на така нареченото турско и китайско карго, както и спазването на данъчното и осигурително законодателство.

Акцията е продължение на започналите по-рано през годината наблюдения и проверки на вносителите на стоки от Китай и Турция, съобщиха от НАП. По данни на Агенцията само за 2 месеца след началото на контролните мерки основните фирми, занимаващи се с внос на стоки от Китай и Турция, са увеличили платения от тях данък върху добавената стойност с близо 600 000 лв.

Сред най-сериозните констатирани нарушения на дамитирвоградския пазар са липсата на фискални устройства, неиздаване на касови бележки, несъответствие на касовата наличност с фискалния отчет. Установени са и стоки от защитени търговски марки, като в един от случаите е образувано досъдебно производство. Проверките на съвместните екипи ще продължат и през следващите седмици.

Водещи

Най-четени