НАП погва бившия просветен министър и четирима от служебния кабинет 04.01 | 13:12

Пълната данъчна ревизия е поискана от Сметната палата

От Филипа Тодева

Сметната палата е поискала пълна данъчна ревизия на бившия просветен министър Сергей Игнатов и четирима минитри от служебния кабинет, съобщи в. "Преса". НАП ще ги проверява заради неспазени срокове при подаването на декларации за имущество.

Данните сочат, че Игнатов се е отчел със два месеца закъснение. Той е излязъл от властта със стария си апартамент от 79 кв. м от 1993 г., автомобил "Ланча Капа" от 2007 г. и 37 000 лв. на влог.

Служебният кабинет обаче е направил масиран бойкот на закона. Със закъснение са декларирали имотите си Асен Василев, вицепремиер и министър на икономиката, и Роман Василев, министър на електронното правителство.

Изобщо не са си направили труда да се отчетат екологичният служебен министър Юлиан Попов, за който имаше съмнения, че има и британски паспорт и заема поста неправомерно, и военният министър Тодор Тагарев.

По информация на "Преса" Тагарев е получил предложение от президента да му стане военен съветник след края на мандата на служебния кабинет, но той отказал.

Възпитаникът на Харвард Асен Василев е посочил в декларацията си, че има заем за обучението си от 50 308 долара, взети от физически и юридически лица. В същото време на влог държи над 56 000 лв. и е дал заеми за над 105 000 лв.

В 14-дневен срок след приключване на ревизията изпълнителният директор на НАП трябва да изпрати резултатите от ревизията на шефа на Сметната палата, който публично да ги оповести на сайта. Същият доклад отива и в кабинета на шефа на Държавна агенция "Национална сигурност".

Заместник-министърът на икономиката в служебния кабинет Виолета Лорер също има разминавания. Мариана Банчева, зам.-министър на образованието, се е отчела със закъснение. Освен стария си апартамент от 2001 г. тя не е посочила нито лев доход, няма къща или кола.

Водещи

Най-четени