НАП хвана ТИР с пилешки бутчета 03.01 | 19:26

От 1 януари специално звено за фискален контрол следи движението на стоки по границите

От Мая Александрова

Новото звено за фискален контрол към НАП хвана в нарушение камион с пилешки бутчета още в първата си смяна на работа.

Български камион, превозващ пилешки бутчета, е влязъл в страната на 1 януарипрез Оряхово. Първоначално представителят на превозвача е посочил едно място за разтоварване на стоката, в последствие друго населено място, но във времето за разтоварване камионът със стоката не се е появил.

На фирмата получател на стоките е възложена съвместна проверка с полицията, ще бъдат наложени запори и ако до 24 часа не бъде представено обезпечение в размер 30% от пазарната цена на стоката, пилешките бутчета ще бъдат конфискувани от НАП.

От 1 януари започна работа новото звено, което следи движението на рискови стоки между България и Гърция и Румъния. Сред рисковите стоки от данъчна гледна точка са зърно, брашно, олио, плодове и зеленчуци, месо и месни произведения, захар и други стоки.

Контролът се осъществява първо на границите, а после и на местата, където се разтоварват стоките във вътрешността на страната от мобилни екипи на НАП.

Звеното беше създадено, за да не се крие ДДС при сделки с участието на български търговци и доставчици или купувачи от ЕС.

Водещи

Най-четени