НАТО прехвърля у нас десетки хиляди войници? 22.04 | 18:08

Трябва да вържем ръцете на Русия, а сила и диалог са най-добрата комбинация, казва зам.-шефът на Алианса

От iNews.bg

НАТО има готовност да прехвърли на територията на Черноморския региона 40 000 войници. Това ще става в случай на нужда. Въпросът е обаче, че въпросните могат да бъдат изпратени и на българска територия, тъй като хем сме част от цитирания регион, хем сме член на военната структура. Това е част от плана на Алианса, който вече се реализира. Според него силите на НАТО в нашия регион трябва да бъдат увеличени 3 пъти спрямо сегашните. Това става ясно от думите на зам.-генералния секретар на Алианса Александър Вършбоу, който участва на конференция за сигурността в Черноморския регион, която се провежда в София.

Причината за въпросните планове на НАТО е Русия. Част от него е и присъствието на натовски кораби на ротационен принцип в Черно море, което вече се осъществява. Според Вършбоу проблемите и евентуалните опасности са свързани с хибридната война, кибератаките и все по-агресивното поведение на руснаците, както и неконтролираната миграция. Тези два проблема са от изключително голямо значение за сигурността в региона, отбелязва Вършбоу. От думите му обаче става ясно, че вторият съвсем не е толкова голям в очите на НАТО.

"С общи усулия трябва да вържем ръцете на Русия. Комбинация от сила и диалог е най-добрият начин тя да се върне към спазването на международните закони", казва той, цитиран от news.bg. Той допълва и че според НАТО руснаците са тези, които носят цялата отговорност за конфликта в Източна Украйна. В същото време обаче Вършбоу отбелязва, че срещата между Алианса и Русия е била много полезна, а там са били обсъждани активно и темите около Украйна.

Водещи

Най-четени